Ashkenazi Yahudileri, Orta Çağ’da Ren Vadisi ve çevresindeki Fransa’da yaşamış ve Haçlı Seferleri’nden sonra Doğu Avrupa’ya (Polonya, Litvanya, Rusya gibi) göç etmiş Yahudi topluluğunun ve onların soyundan gelenlerin adıdır. Bugün dünyadaki Yahudilerin %80’den fazlası Aşkenazi kökenlidir.

Aşkenazi Yahudileri, kendi dilleri, kültürleri, gelenekleri ve genetik özellikleriyle diğer Yahudi gruplarından ayrılırlar. Aşkenazi Yahudilerinin konuştuğu dil Yidiş’tir, bu dil Almanca, İbranice ve Slav dillerinden etkilenmiştir.

Aşkenazi Yahudilerinin kültürü, Haskala (Yahudi Aydınlanması), Hasidizm, Kabbala, Siyonizm ve Holokost gibi tarihsel olaylarla şekillenmiştir. Aşkenazi Yahudilerinin gelenekleri, Yahudi hukuku (Halaha) ve Talmud yorumlarına dayanır. Aşkenazi Yahudilerinin genetik özellikleri, Avrupa, Orta Doğu ve Asya kökenli atalarının izlerini taşır ve bazı hastalıklara yatkınlık gösterir5.

Tarihin En Büyük Savaşçıları Tarihin En Büyük Savaşçıları

Aşkenazi Yahudilerinin adı, İncil’de Yafes’in torunu olan Aşkenaz’dan gelir. Aşkenaz, eski çağlarda Almanya ve Fransa’nın bulunduğu bölgeyi ifade eder. Aşkenazi Yahudileri, bu bölgede yaşayan Cermen kavimleriyle karışmış ve etkileşimde bulunmuştur. Aşkenazi Yahudileri, Yahudiliğin ikinci büyük kolunu oluşturur.

Diğer büyük kol Safaradi Yahudileridir, bunlar da İspanya, Portekiz ve Kuzey Afrika’da yaşamış ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu’na sığınmış Yahudilerdir. Yahudiliğin üçüncü büyük kolu ise Mizrahi Yahudileridir, bunlar da Orta Doğu, Kafkasya ve Orta Asya’da yaşamış ve çoğunlukla İslam kültürüyle etkileşimde bulunmuş Yahudilerdir.

Aşkenaz Yahudileri Kimlerdir?

Aşkenazi Yahudileri, Avrupa kökenli Yahudilerdir. Orta Çağ’da Almanya ve Fransa’da yaşamış, sonra Doğu Avrupa’ya göç etmişlerdir. Dünyadaki Yahudilerin çoğu Aşkenazi’dir. Kendi dilleri, kültürleri, gelenekleri ve genetik özellikleri vardır. Aşkenazi adı, İncil’de geçen Aşkenaz isminden gelir. Yahudiliğin diğer büyük kolları Safaradi ve Mizrahi’dir.

Kaynak: Erdinç Alkan