Ülkemizde bazı kişiler tarafından merak edilen "Zanzibar" kelimesi kelime olarak merak edilmekten ziyade akıllarıda meşgul ediyor. Peki, bu akılları meşgul eden Zanzibar ne? Zanzibar ne demek? Zanzibar nerede? Türkiye Zanzibar arası kaç km? Zanzibar Türkiye uçakla kaç saat? İşte bu ve buna benzer merak edilen tüm soruların yanıtlarını sizler için araştırdık ve derledik. Haberimizin içeriğinde mevcuttur...

Zanzibar ne? Zanzibar ne demek? Zanzibar nerede? 

Doğu Afrika’da olan Zanzibar 1964 yılından beri dış işlerinde Tanzanya’ya bağlı, iç işlerinde ise bağımsızdır. Tanzanya’nın en büyük şehri Darüsselam’ın karşı kıyısında yer almaktadır.

Zanzibar iki büyük ada Unguja ve Pemba)başta olmak üzere toplamda 54 adadan oluşmaktadır. Daha güneyde ise Tanzanya’nın Mafya Takımadaları’nın bir parçası olan Mafya Adası bulunmaktadır. Zanzibar’ın toplam nüfusu yaklaşık 1,5 milyondur.

İslam öncesi dönemde Araplar ticaret amacıyla Doğu Afrika sahillerine gelmiş ve bazıları buralara yerleşip yerli halkla kaynaşmıştır. Bölgenin İslamiyet’le tanışması ise Emevi Halifesi Abdülmelik bin Mervan dönemine kadar uzanmaktadır.

Adanın güney kısmında yer alan Dimbani köyündeki Kizimkazi Mescidi, Doğu Afrika’daki ilk mescit olup 1107 yılında Şeyh Said bin Abi Amran tarafından Şirazlı yerleşimcilere yaptırılmış. Doğu Afrika’daki en eski mescidin çevresinde, oralara kadar cihat için gelmiş olan seyyidlerin kabirleri bulunmaktadır.

Ada ile Osmanlı İmparatorluğu’nun irtibatı ise 16. yüzyıldan sonra başlamıştır. Piri Reis ve Ali Reis gibi Osmanlı denizcileri bölgede faaliyetlerde bulunmuştur. Hatta Piri Reis, Kitab-ı Bahriye isimli eserinde Zanzibar’dan da bahsetmiştir. İ

Zanzibar’ın insanlığa bıraktığı en önemli izlerden biri, Swahili dilinin burada doğmuş olmasıdır. Swahili dilini yaklaşık 300 milyon Afrikalı konuşmaktadır. Ayrıca dört Afrika ülkesinin de resmi dilidir. 

Ekvator yakınlarında yer alan çoğu Doğu Afrika ülkesi gibi Zanzibar da 12 saatlik eşit gün ve gecelere sahiptir. Yağmurlu iki mevsimi, kısa ve uzun mevsimler olarak ikiye ayrılır. Uzun yağmur mevsimi mart ve mayıs ayları arasında, kısa yağmur mevsimi ise kasım ve aralık aylarında gerçekleşir.

Zanzibar, Doğu Afrika kültürüne hakim olan kozmopolit sıcak bir noktadadır. Tarihte Arap hükümdarlara, Hintli işçilere, Portekizli tüccarlara ve Avrupalı ​​sömürgecilere ev sahipliği yapmıştır. 

Doktor Civanım'ın motosikleti depremzedelere merhem olacak Doktor Civanım'ın motosikleti depremzedelere merhem olacak

Stone Town‘ın ana caddelerinde ve labirenti andıran ara sokaklarında dikkat çeken el oyması Zanzibar kapıları şehrin simgesi olup dünyaca ünlüdür. Nedeni ise, eskiden evlerin inşasından önce kapıdan başlanır önce kapı seçilirmiş.

Kapıların üstüne bereket getirsin diye Kur’an’dan ayetler konur, etrafı denizin yükselen dalgaları gibi desenlerle zenginleştirilirmiş. Ayrıca, varlıklı ailelerin kapılarına günlük ağacı ya da hurma palmiyesi gibi figürler de eklenirmiş.

Adanın tropik iklimi ve toprağının verimliliği sayesinde çeşitli baharatların (biber, zencefil, kimyon, tarçın, vanilya) üretimi ile ada, zamanla Baharat Adası olarak anılmaya başlanmıştır. Daha da önemlisi, Zanzibar dünyanın en büyük karanfil üreticisidir.

Zanzibar; Kırmızı Colobus maymunu, Servalin geneti ve Zanzibar leoparına ev sahipliği yapmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti ve Tanzanya arasında karşılıklı olarak vizesiz seyahat kapsamına dahil olan pasaport hamilleri, 90 güne kadar konaklamalı kısa süreli seyahatlerinde Tanzanya'ya vizesiz seyahat edebilmektedir.

Zanzibar a hangi ayda gidilir?

Zanzibar'a gitmek için en uygun zamanlar, serin ve kuru bir mevsim yaşadığı Temmuz-Ağustos ile Şubat-Mart ayları. Bu aylarda, genellikle yağış miktarı azalıyor ve sıcaklıklar ortalama 25-30 derece civarında oluyor. Nisan ve Mayıs ayları, Zanzibar'da yağışın en yoğun olduğu dönemler

Zanzibar Türkiye uçakla kaç saat?

Ankara-Zanzibar arası uçuş mesafesi toplam 3806 kilometre. İki şehir arasındaki uçak yolculuğu 4 saat 40 dakika sürüyor.

Zanzibar Adası'nın gezilecek yerleri arasında bulunan baharat çiftliği, Colobus Maymunları ile ünlü Jozani Ormanı, dev kaplumbağaları ile ünlü Chango Adası, Stone Town'da Köle Pazarı, Arap Kalesi ve Balık Pazarı mutlaka görülmeli. 

%38 Müslüman, %30 Hıristiyan, %30 Animist,%2 Diğer 

  1. Zengibar.
  2. Titreyen
  3. Değirmen oluğunun altına konulan ağaç
  4. Parası, malı çok olan, varlıklı, fakir, yoksul karşıtı
  5. Yararlı veya kendisinden beklenilen, istenilen nitelikleri çok olan.
  6. Verimli.
  7. Gösterişli.
  8. Parası, malı çok olan, varlıklı.
  9. Çok, bol

Zanzibar, Şiraz'dan gelen İranlı göçmenler tarafından kurulmuştur. Adı "zencilerin sahili" anlamındaki Farsça "zangi bar"dan gelir. 1503 - 1698 yılları arasında Portekiz hâkimiyetinde kalan ada, 1698 yılında Umman Sultanlığı denetimine geçmiştir.

1840 yılında, Umman Sultanı Seyid Said bin Sultan El-Busaid sultanlığının başkentini Umman'daki Maskat'tan, adadaki Stone Town şehrine taşımıştır. 1856 yılında ölümünden sonra oğulları iktidar kavgasında düşmüşler ve 6 Nisan 1861'de Sultanlık, Zanzibar ve Umman olarak ikiye bölünmüştür.

6. oğul seyid Mecit bin Said El-Busaid Zanzibar Sultanı, 3. oğul Seyid Tuvaini bin Said El-Said ise Umman Sultanı olmuştur. Ada sultanlığı, 1890 - 1963 yılları arasında Birleşik Krallık tarafından atanan vezirler ve valiler tarafından yönetilerek yarı sömürgeleşmiştir.

10 Aralık 1963 tarihinde bağımsızlık verilen ada, sultan yönetiminde anayasal krallık hâline gelmiştir. Kısa süren bu dönemden sonra 12 Ocak 1964'te yönetim devrilmiş, 26 Nisan 1964 tarihinde ise özerk bölge olarak bir parçası olduğu Tanzanya'ya bağlanmıştır.

Zanzibar, Tanzanya’ya bağlı bir takımada olan Pemba Adası’nda deniz kaplumbağası eti yiyen 8’i çocuk 9 kişi hayatını kaybetti. Bu olay sonrasında 78 kişi tedavi altına alındı.

Deniz kaplumbağası eti, Zanzibar’da lüks bir gıda ürünü olarak tüketilmektedir. Ancak bu son olay, deniz kaplumbağalarının etinin tüketilmesinin risklerini gözler önüne seriyor.

Yetkililer, bu tür etlerin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Deniz kaplumbağaları, ekosistemler için önemli bir rol oynar ve korunmaları gereken türler arasında yer alır. Onların soyunun devam etmesi için bilinçli bir şekilde hareket etmeliyiz. 

Kaynak: Hatice Zeybek