Ruhsat alınmadan yapılan yapılara kaçak yapı denir. Peki, kaçak yapı yapanlar nereye şikayet edilir sorusu merak ediliyor. Kaçak yapı, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 184. maddesine göre yapı izni ve ruhsatı alınmayan, yapıma aykırı olan binalar yapan ve yaptıranlar kişiler kaçak yapı cezası ile 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olduğu öngörülmektedir.

Mahmut Sezer kimdir? Nasıl ulaşırım? Mahmut Sezer kimdir? Nasıl ulaşırım?

Yapıların inşa edilebilmesi için belirli kurallar vardır. Yapının ruhsatı olmadan yapılan inşaatlar, kaçak yapı olarak adlandırılır. Kaçak yapı gördüğünüzde şikayet etmeniz gereken belli başlı yerler vardır. Bulunduğunuz il ya da ilçelere dilekçe yazabilir ya da Çevre İhbar Hattını arayabilirsiniz. Ayrıca e-devlet üzerinden de kaçak yapı şikayetlerinde bulunabilirsiniz. Belediye sitesinden başvuru ya da zabıtaya bilgi verek kaçak yapıları şikayet edebilirsiniz. 

Bazı kişiler 'kaçak yapıyı şikayet edersek ne olur?' gibi soruların cevaplarını merak ediyorlar. Kaçak yapıyı şikayet ettiğinizde, şikayetiniz yetkililer tarafından değerlendirmeye alınır. Daha sonra yapı kaçak ise çeşitli yaptırımlar uygulanabilir. Ayrıca yapılar, uygunsuz yani kaçak ise yıkıladabilir. 3194 Sayılı İmar Kanunu'n 42. maddesinde belirtilen kaçak yapı için 500,000 ile 25,000,000Tl'ye kadar para cezası uygulanabilir ya da 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanabilir. 

Kaçak Yapı Nereye Şikayet Edilir Kaçak Yapı Şikayet Edilirse Ne Olur

Kaçak yapı şikayet edildiği an, inşaat yapımı durdurulurya da ruhsatı yok, projesine uygun halde imar edilmiyorsa kaçak yapı yıkım işlemi gerçekleştirilir. Yıkımın masrafları ise inşaat sahibinden tahsil edilir. Kaçak yapı şikayet edildikten sonra idarenin incelenmesi ve karar vermesiyle başlayan bir süreçtir. Ciddi sonuçlar çıkabilen kaçak yapı şikayetlerinde ayrıca şikayetin gerçek olup olmadığıda önemlidir. 

Kaçak yapıları kim denetler?

Kaçak yapıların denetimi, belediyelerin ve il özel idarelerinin içinde bulunan Yapı Kontrol Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir. Ruhsatsız veya imar kanunlarına uymayan yapılar bu kurumlarca kontrol edilir ve gerekli görüldüğünde yıkım işlemi için karar verilmektedir. Bunun yanı sıra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ALO 181 çağrı merkezi aracılığıyla da bu tür yapılarla ilgili şikayet ve bildirimde bulunmak mümkündür.

Kaynak: Haber Merkezi