Sizde Gassal pozisyonunda çalışmak mı istiyorsunuz yada bu meslekte hakkında merak ettiklariniz mi var? İşte bu içerikle birlikte Gassal nasıl olunur, Gassal Maaşları ne kadar iş imkanları nedir, bu mesleğine sahip olabilmek için ne mezunu ve hangi belgelerin gerektiğini bu haber yazımızdan öğrenebilirsiniz..

Müslüman dinine göre ölülerin gömülmeden önce yıkanması gerekir ve bu durum da bu iş için eğitim görmüş Gassal yani Ölü Yıkayanlara düşer. Ölen kişilerin defnetmeden önce yıkayan kişilere Gassal adı verilmektedir.

Ölünün defin işleminden önce Gassallar tarafından cansız bedenler yıkanır, temizleniz ve ardından dinimize uygun bir şekilde defin işlemi gerçekleşir. Bu iş her ne kadar soğuk ve ürkütücü gibi görünsede oldukça yaygın bir meslek grubudur.

Gassal mesleğinin ne olduğunu birçok kişi bilmeyebilir. Bizde Gassal mesleği ve bu kişilerin maaşlarının ne kadar olduğu hakkında merak edilen detayları yazımızda ele aldık. Öncelikle Gassal ne demek, Gassal nasıl olunur gibi sorularımızla başlayalım...

Gassal Nedir

Gassal nedir?

Arapça kökenli bir kelime olup Gasilhane denen yerde ölüleri yıkamakla görevli kişilere Gassal denir. Kısaca Gassall ölü yıkayıcısı anlamına gelmektedir. Gassallar ölen kişinin dini inanışına göre, ölen kişilerin dine uygun bir biçimde yıkanması ve ardından gereğine uygun olarak kefenlenmesini yapmakla görevlidirler.

İslam dinine göre ölen kişinin yıkanması farz sayılmaktadır. Bu nedenle Gassal, İslam’ın şartını yerine getiren kişidir. Bu meslek her ne kadar zor olsa da ölüm de hayatın bir parçasıdır. İslam-i koşullar içerisinde defnedilmek her Müslüman kişinin hakkıdır. 

Gassal olan kişinin kesinlikle güvenilir olması çok önemlidir. İslam dini açısından yıkama işlemi sırasında gerçekleşen ortamda gassal ve ölü haric hiç kimsenin bulunması, zorunlu olmadıkça uygun değildir. İslam dinine göre yıkama işlemini temel hatlarıyla anlatmak gerekirse; besmele ile başlar.

Ölüye abdest aldırılır ve tüm vücudu yıkanan ölü kurulanır. Esas olarak erkek erkeği, kadın kadını yıkar. Gassal mesleğini düşünenler için en sık karşımıza gelen sorular arasında Gassal nasıl olunur? Gassal maaşları ne kadar gibi sorular karşımıza çıkıyor. Peki Gassal nasıl olunur? kısaca bir göz atalım.

Gassal Nasıl Olunur (2)

Gassal nasıl olunur?

Gassal olmak isteyen ve bu işi meslek edinmek isteyen kişiler Gassal nasıl olunur Gassal maaşları ne kadar gibi sorularla araştırmaktadır. Öncelikle Gassal olabilmek için gerekli olan şart KPSS sınavına girmektir. Bu sınavda çok yüksek puan almaya gerek yoktur.

Genellikle düşük puanlar ile alım yapan gassallık her il ve ilçede 1 veya 2 olmak üzere kadrolandırılır. Alımları oldukça hızlı olan Gassallık hem kadınların hem de erkeklerin yapabileceği meslekler arasında yer alıyor.

Gassal mesleğini yapan kişilerin kesinlikle belirli bir eğitim almış olması gerekmektedir. Bu işi yapmak isteyen kişiler, Diyanet ve Milli Eğitim Bakanlığının işbirliği ile düzenlenen eğitim kurslarına kayıt yaptırarak katılabilmeleri mümkündür.

Alınan eğitim sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan sınavdan 100 üzerinden 45 almak sertifika için yeterli olacaktır. Alınan sertifika kişinin gassal olabilmek için gerekli şartları taşıyıp taşımaması ve başvurmadan önce bu mesleğe uygun olup olmadığını keşfetmesi için oldukça iyi bir yöntem. Peki Gassal ne iş yapar? Gassalların görevleri nelerdir?

Gassal Maaşları

Gassal ne iş yapar?

Gassal ne iş yapar? Gerçekte o kadar yüce bir meslek ki kesinlikle saygı duyulması gerekmektedir. Gassalllar hastane ve camilerde bulunan ölü yıkama bölümlerinde çalışmaktadırlar. Bu mesleği icra eden bu kişiler günlük hayatlarında sürekli cenaze gördükleri için ölümü asla akıllarından çıkaramazlar.Psikolojik bir savaş içerisinde olurlar bu nedenle herkes Gassal olamaz.

Bu nedenle çevrenizde tanıdığınız Gassal var ise onları takdir edin ve ne kadar topluma yararlı, hayırlı bir iş yaptıklarından bahsederek kendilerini huzurlu hissettirin.

Gassal mesleği ve Gassalların ne iş yaptığı birçok kişi tarafından oldukça merak edilmektedir. Bir kişinin vefat ettiği andan itibaren gömülmesine kadar olan süreçte gassalların önemli bir rolü vardır.

Gassallar bu konuda işini en uygun ve doğru şekilde yapmaları gerekmektedir. O zaman Gassalların ölü yıkarken dikkat etmesi gereken hususlar ve Gasallar ne iş yapar sorusunun yanıtını şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Gassalların görevi ölen kişileri dinine uygun usulüne göre yıkamak,

  • Ölen kişinin yakınlarını görmesi için hazır hale getirmek,

  • Vücutta yara bere varsa onların temizlemek,

  • Ölünün kefenlenmesi,

  • Ölünün tabut içine usulüne uygun olarak yerleştirmek,

  • Tabutu kapatmak ve kapakları tutturmak,

  • Bütün bu işlemlerin ardından naaşı bekleme alanına almak,

  • Son olarak cenazeyi yakınlarına teslim ederek görevini yerine getirir. Peki Gassallar ne kadar maaş alıyor? Gassal maaşları 2024 ne kadar gibi sorular Gassal mesleğini düşünenler için önem taşıyor.

Gassallar Ne Kadar Maaş Alıyor

Gassallar ne kadar maaş alıyor?

Gassal maaşı, Gassalların yapmış oldukları bu önemli görev için karşılığını almasını sağlayan önemli bir konudur. Bu meslek için toplumumuzda saygı ve takdiri hak etmesi gereken kutsal mesleklerden biridir. Gassalların hem fiziksel hem de manevi temizlik işlemlerini başarıyla yerine getirmesi, ölünün son yolculuğunda huzura kavuşmasına yardımcı olur. Peki Gassal Maaşları 2024 ne kadar?, Gassallar ne kadar maaş alıyor? gibi soruların yanıtları...

Gassal maaşları ne kadar sorusunu bir tablo ile özetleyebiliriz:

KIDEM MAAŞ
Yeni başlayan gassal maaşı 32.00 TL - 35.00 TL
Ortalama gassal maaşları 39.000 TL
3-6 yıl deneyimli gassal maaşı 45.000 TL 

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kadrolu personel olan Gassalların ortalama maaşları 2024 yılı itibarıyla 32.000 TL ile 35.000 TL olarak değişiklik göstermektedir.Gassal maaşları hesaplanırken meslekte yeni olma, bekar ve çocuksuz çalışan olma kriterleri dikkate alınır. 

Maaş hesaplanırken meslekte tecrübe gibi kriterler de göz önünde bulundurulmaktadır. 

Yeni göreve başlayan bir Gasaal için alacağı Gasaal maaşı 2024 fiyatı 32.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyat 13/3 kıdem ve derecesine göre Gassalın 2024 yılında aldığı fiyattır. Ayrıca Gassal maaşları kişilerin yıl ve tecrübeye göre 47.000 TL'ye kadar artış göstermektedir.

Belediye Gassal maaşları ise; kadın ve erken Gassal aynı ücreti almaktadır. Belediye kadrosunda olan Gassal maaşları 2024 ortalama olarak en düşük asgari ücret olarak belirlenmiştir. Gassal maaşları hakkında merak edilenleri yanıtladık.

Gelelim Gassal olmak için nereye başvurulur? Gassal olmak için yaş sınırı var mı? Gibi soruların yanıtlarına.Detayları öğrenmek için lütfen haberimizi okumaya devam edin...

Gassal Olmak Için Nereye Başvurulur

Sunta fiyatları 2023 | Güncel liste ve sunta çeşitleri Sunta fiyatları 2023 | Güncel liste ve sunta çeşitleri

Gassal olmak için nereye başvurulur?

Diyanet ve MEB işbirliği ile 2009 yılı itibarıyla Gassal kursları açılmaya başlamıştır. Gassal kursları amacı ise daha çok cenaze defin işlemleri ve köylerde kadın cenazelerinin yıkanmasında yaşanan sorunların giderilmesi olmuştur.

Gassallık için en az okur yazar ve lise mezunu olma şartı bulunmaktadır. Lise mezunu olan kişi ayrıca KPSS'ye girmeli ve ardından açılacak olan kadrolara başvuru yapmalıdır. Her il ve ilçede yılda bir kere 2 ya da 4 tane gassal alımı yapılmaktadır.

KPSS sınavında çok yüksek puan almanıza gerek yoktur ancak 70 puan üzeri alırsanız alınma şansınız daha yüksek olur. Bu sınavdan sonra halk eğitim merkezinden sertifika verilmesi ile gassal olma şansınız artmış olacak. 

Milli Eğitim Bakanlığı onaylı özel kurslar ya da Halk Eğitim Merkezlerini belirli periyotlar ile açmış olduğu programlarda gassallık eğitimi almak mümkündür. 32 saatlik eğitim sonunda uluslararası geçerliliği olan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Gassallık sertifikasına sahip olacak kursiyerler, teorik eğitimin yanında cansız manken üzerinde pratik eğitim de görüyor.

Gassallık için alınan eğitim sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan sınavdan 100 üzerinden 45 almak sertifika için yeterli olacaktır.

Gassal Alımı Şartları Nelerdir

Gassal alımı şartları nelerdir?

Gassallık için okur yazar olmak ve en az lise mezunu olma şartı vardır. Lise mezunu kişi ayrıca KPSS sınavına girmeli ve ardından açılacak olan kadrolara başvuru yapmalıdır. Gassallık için her il ve ilçede gassal alımları gerçekleşmektedir.

Herkesin yapabileceği bir meslek grubu olmadığından dolayı seçilme şansı yüksektir. Ayrıca imam hatip lisesi ve ilahiyat fakültesi mezunlarının Gassal alımlarında öncelikleri vardır. Ayrıca Gassalların haftalık çalışma süresi ise 8 ila 9 saat'dir. 

Kısa çalışma saatleri, Düşük KPSS puanı, Gassal olmak gerçektende bu kadar kolay mı? Hiç düşündünüz mü? Peki Kimler Gassal olabilir? Şimdi dilerseniz bu kutsal mesleği yerine getirmek isteyenler için kısa da olsa bilgilendirme yapmak isteriz.

 Diyanet Gassal alımı için  T.C. Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı  sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kimler Gassal Olabilir

Kimler Gassal olabilir?

Gassal maaşları uygun saat aralığı her nekadar cazip gelsede Gassallık mesleğini yapmaya karar vermiş kişiler öncelikle bu işi yapan kişilerle görüşüp, meslek hakkında detaylı bir şekilde konuşup, mesleğin incelikler ve zorlukları hakkında bilgi edinmeleridir. Çünkü Gassal olmak yani ölü yıkamak kişide sağlam bir psikoloji gerekmektedir.

Bir düşünün, cenaze işlemleri boyunca hergün farklı bir yerde  ağıt yakan insanların sesiyle, yıkadıkları ölülerin başında ister istemez öğrendikleri hikayeleriyle geçiren Gassalların her ne kadar zor da olsa durum karşısında soğukkanlı olmalıdır.

Gassallardaki bu soğukkanlılık korkuyu yenmek için gerekli olsada gördükleri ve duydukları birtakım şeylerden etkilenip üzülmemeleri için de gereklidir. Nihayetinde önlerine gelen cansız beden, bir bebek bedeni de olabilir.

Gassallık yapacak kişilerde en önemli görülen diğer bir özellik ise metanettir. Çünkü cenaze sahibini sakinleştirecek onu teselli edecek olan kişi de yine Gassal olacaktır. Eğer Gassal olmayı gerçekten istiyorsanız bu işin ne kadar önemli ve kutsal bir iş olduğunu hiçbir zaman unutmayın.

Bu haber yazımızda Gassal maaşları 2024 ve Gassal nasıl olunur şartları neler? Başlığı altında Gassal mesleği ile ilgi merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık. Umarım seçmiş olduğunuz bu kutsal mesleği en uygun ve doğru şekilde yerine getirerek icra edebilirsiniz...

Kaynak: Hatice Zeybek