Türkçe özellikle deyimler ve atasözleri bakımından oldukça zengin bir dil. Birçok farklı kelimenin farklı anlamlar barındırmasıda Türkçe dilinin farklılığı açısından önem taşıyan unsurlardan biri. Türkçede benzetmelerde büyük yer kaplıyor. O benzetmelerden biride iğne yutmuş maymun benzetmesi. Vatandaşlar İğne yutmuş maymun deyimi ile alakalı birçok soru soruyor. İşte İğne yutmuş maymun ne demek? Sorusunun cevabı.

İğne yutmuş maymun ne demek?

Bu deyimin nereden geldiğine dair kesin bir kaynak yok, ama bir kıyaslama sonucu ortaya çıktığını tahmin edebiliriz. İğne yutan bir hayvanın çelimsiz, güçsüz ve ızdırap içinde olacağı düşünülerek, bu hal insanlara da atfedilmiş olabilir. Maymun ise, insanlara yakın bir hayvan olduğu için tercih edilmiş olabilir. Bu deyim çoğunlukla kaba bir şekilde kullanılır.

Türkçe çok zengin ve çeşitli bir dil olduğu için birçok ilginç deyimi bünyesinde barındırır. Bu deyimlerin bazıları çok yaygın kullanılırken, bazıları ise az tanınır veya unutulmaya başlamıştır.

Kocaeli'nin en güvenli ve en huzurlu ilçesi hangisi? Kocaeli'nin en güvenli ve en huzurlu ilçesi hangisi?

İşte İğne yutmuş maymun benzeri diğer deyimler şunlardır:

Güme gitmek: Nafile olmak, boşa çıkmak anlamında bir deyimdir. Bu deyimin kökeni, Osmanlı döneminde Rumeli Hisarı’nın inşasında kullanılan güme adlı bir taş cinsine dayanır.

Çizmeden yukarı çıkmak: Bilmediği işe, yetkisi olmayan konuya burnunu sokmak anlamında bir deyimdir. Bu deyimin kökeni, Osmanlı döneminde askerlerin çizmelerinin diz kapağına kadar geldiği ve bunun da sınırlarını gösterdiği ile ilgilidir.

Avucunu yala: Boşuna umutlanmak, istediğini elde edememek anlamında bir deyimdir. Bu deyimin kökeni, eski zamanlarda avucuna para alacağını uman fakat alamayan kişilerin avuçlarını yalamasıyla ilgilidir.

Çam devirmek: Başkalarını kızdıracak, üzecek, lüzumsuz, saygısız söz söylemek anlamında bir deyimdir. Bu deyimin kökeni, eski zamanlarda çam ağaçlarının mukaddes sayılması ve devrilmelerinin büyük bir felaket olarak algılanmasıyla ilgilidir.

Saman altından su yürütmek: Gizli gizli iş yapmak, dolap çevirmek anlamında bir deyimdir. Bu deyimin kökeni, eski zamanlarda saman altına saklanan su borularıyla ilgilidir.

Çadırını başına yıkmak: Birinin başına büyük dert açmak anlamında bir deyimdir. Bu deyimin kökeni, eski zamanlarda göçebe hayat süren Türklerin çadırlarının başlarına yıkılmasının büyük bir felaket olmasıyla ilgilidir.

Deyimler ile ilgili diğer haberlerimiz için tıklayınız...

Işık görmüş tavşan ne demek deyim midir?

Kaynak: Enes Kocatürk