Güven Hukuk Dolandırıcı mı? Gerçek mi? Nerede? Güven Hukuk Dolandırıcı mı? Gerçek mi? Nerede?

İBB Kültür AŞ, İstanbulluları kentin tarihi ve sanatsal zenginliklerini keşfedebilirisiniz. Ramazan’a özel düzenlenen kampanya kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Yerebatan Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı, Panorama 1453 Tarih Müzesi, Miniatürk ve Dijital Deneyim Müzesi gibi önemli mekanlar ücretsiz mi? vatandaşlar araştırıyor. İşte haberimizde detaylarıyla açıkladık...

Yerebatan sarnıcı ramazanda ücretsiz mi?

Ramazan süresince, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Yerebatan Sarnıcı, iftar ile sahur arasında Türk vatandaşlarına maliyetsiz açık olacağı bilinmektedir. Girişler, Radar İstanbul uygulamasından alınan QR kod ile mümkündür. Yerebatan Sarnıcı’nın çalışma saatlerinin Ramazan ayında değişebileceğini ve en son bilgiler için müzenin sosyal medya kanallarından takip etmenizi öneririz.

Ramazanda hangi müzeler ücretsiz?

Ramazan ayı boyunca bazı müzelerde ücretsiz giriş olduğu bilinmektedir. Peki bunlar hangi müzeler?

  • Yerebatan Sarnıcı
  • Şerefiye Sarnıcı
  • Miniatürk
  • Panorama 1453 Tarih Müzesi

Yukarıda gördüğünüz müzeler belirli tarihler aralığı girişi ücretsiz olduğu bilinmektedir. 09.00/22:00 saatler arası müzeye ziyaret edebilirisiniz. İftarınızı açtıktan sonra yada gün içerisinde aileniz ile birlikte ziyaret edebilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı kimlere ücretsiz?

Yerebatan Sarnıcı müzesi kimlere ücretsiz merak konusu oldu. Şöyle sıralayabiliriz;

  • 8 yaş altı çocuklar için giriş ücretsizdir.
  • Engelli bireyler ve görme engelliler için de ücretsizdir.
  • %70 ve üzeri engellilik derecesine sahip kişiler ve yanlarında bulunan refakatçiler için giriş ücreti alınmamaktadır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasına göre, 6 Şubat 2024 tarihine kadar Yerebatan Sarnıcı’na girişlerin ücretsiz olduğu bilinmektedir. Fakat güncel bilgiler iççin web sitesinden faydalanabiliriz. 

Yerebatan Sarnıcı nedir?

İstanbul’daki Yerebatan Sarnıcı, şehrin su gereksinimlerini karşılamak amacıyla 526-527 yıllarında inşa edilmiş bir yeraltı su deposudur. Ayasofya’nın güneybatısında yer alan Soğukçeşme Sokağı’nda bulunur ve içindeki birçok mermer sütun nedeniyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak da bilinir. Üzerinde bir zamanlar bir bazilika yer aldığı için “Bazilika Sarnıcı” adıyla da anılır.

Yerebatan Sarnıcı Ramazanda Ücretsiz Mi Ramazanda Hangi Müzeler Ücretsiz (1)

I. Justinianus döneminde yapılan bu sarnıç, İstanbul’un birinci ve ikinci tepeleri arasındaki bölgeye Hadrianus su yolları üzerinden hizmet vermiştir. Osmanlıların İstanbul’u fethinden sonra, Sarayburnu ve Bahçe Kapısı çevresine su dağıtım merkezi olarak kullanılmış, daha sonra Osmanlıların kendi su yapılarını inşa etmeleriyle kullanım dışı kalsa da, bulunduğu mahalleye adını veren önemli bir simge haline gelmiştir.

Bugün, bir müze ve etkinlik alanı olarak hizmet vermektedir ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir şirketi olan Kültür A.Ş. tarafından yönetilmektedir.

Yerebatan Sarnıcı özellikleri

Yerebatan Sarnıcı, kayalık bir temel üzerine kurulu, tuğla yapılı, dikdörtgen şekilli bir yapıdır. Boyutları ilk kez I. Dünya Savaşı sırasında Alman arkeolog Eckhard Unger tarafından ölçülmüş ve 138 x 64,6 metre olarak kaydedilmiştir. Bu sarnıcın, tarihte üzerinde yer aldığı düşünülen Basilika Stoa isimli büyük yapının ve çevresinin su gereksinimlerini karşılamak amacıyla inşa edildiği düşünülmektedir. Tahmini olarak 100.000 ton su saklama kapasitesine sahiptir.

Yerebatan Sarnıcı Ramazanda Ücretsiz Mi Ramazanda Hangi Müzeler Ücretsiz (2)

Yapının üstünü örten tuğla kemerleri destekleyen toplam 336 adet sütun bulunmaktadır. Bu sütunlar doğu-batı yönünde 28, kuzey-güney yönünde ise 12 sıra halinde düzenlenmiştir. II. Abdülhamit zamanında kapatılan kuzeybatı bölgesindeki 41 sütun günümüzde görülemez. Sarnıçta, süslemeli sütunlar, Korint tarzı sütun başlıkları ve ters çevrilmiş Medusa başlıkları gibi çeşitli devşirme malzemeler kullanılmıştır. Ayrıca, Yerebatan Sarnıcı’na özel olarak yapılmış 98 sütun da mevcuttur. Yapıya, güneydoğu köşesinde bulunan taş merdivenlerden inilir.

Kaynak: Haber Merkezi