Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla yayınlanan resmi gazeteye göre Türkiye AKKA anlaşmasından çekildi. Peki, Türkiye'de AKKA anlaşmasını hangi başbakan imzaladı? AKKA nedir? İşte detaylar...

Akka anlaşması, Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nın kısaltmasıdır. 19 Kasım 1990'da Paris'te imzalanmış ve Temmuz 1992'de yürürlüğe girmiştir. Anlaşma, NATO ve Varşova Paktı ülkeleri arasında imzalanmıştır ve Avrupa'daki konvansiyonel silahlanmayı kontrol etmeyi amaçlamıştır. Türkiye'de anlaşma Turgut Özal tarafından yapılmıştır. Anlaşmanın yapıldı 1990 yılında Türkiye'de iktidarda ANAP vardı. Başbakan ise Yıldırım Akbulut'tu.

Kripto para kaybedilir mi? Kripto para sıfırlanır mı? Kripto para kaybedilir mi? Kripto para sıfırlanır mı?

Anlaşmanın temel hedefleri şunlardır:

  • Avrupa'da istikrar ve güvenliği artırmak
  • Askeri gerilimi azaltmak
  • Silahlanma yarışını durdurmak
  • Anlaşma, tanklar, topçu, zırhlı araçlar, savaş uçakları ve helikopterler gibi belirli türdeki silahlar için sayısal sınırlamalar koymuştur. Ayrıca, bu silahların konuşlanmasına ve tatbikatlara ilişkin kısıtlamalar da getirmiştir.

Anlaşma, Soğuk Savaş'ın sona ermesinde önemli bir rol oynamıştır. Avrupa'daki konvansiyonel silahlanmayı önemli ölçüde azaltmış ve kıtada istikrar ve güvenliğe katkıda bulunmuştur.

2022 yılında Rusya Ukrayna'yı işgal etmeye başlamasının ardından NATO üyeleri anlaşmadan ayrılmaya başladı. Türkiye'de NATO'nun bu kararından 5 ay sonra kararı uygulayarak 32 yıllık anlaşmadan çekildi. Bu karara göre Türkiye artık istediği silahtan istediği kadar üretebilecek, silah üretimi ve sayıları hakkında kimseye bilgi paylaşmayacak.

Muhabir: Hatice Zeybek