Sarıgöl'ün Ahmetağa Mahallesinde düğünlerde devam ettirilen seymen oyunu geleneği kuşaktan kuşağa aktarılıyor. 
Aslen Oğuz Türkleri geleneği olan ve zamanla Anadolu'da yaygınlaşan seymen oyunu Sarıgöl'de sadece Ahmetağa Mahallesinde yaşatılıyor.  Seymen oyunu ile ilgili konuşan Ahmetağa Mahallesi Muhtarı Himmet Bursal, ''Mahallemizde seymensiz gelin almaya dahi gidilmez''dedi.


 Bursal, ''Seymen oyunu mahallemiz kuruldu kurulalı yani 1944 yılından bu yana yaşatılan bir gelenek, mazisi çok eskilere Oğuz Türklerine dayanıyor. Mahallemiz Gacar Yörüklerinden oluşuyor. 1944 yılında köy statüsüne geçmemizle birlikte Gacar Yörüklerimizin mahallemize yerleşmesiyle seymen kültürü de başlamış oldu. Düğünlerde gençlerimiz 6-7 kişilik bir grupla ellerine aldıkları demirleri birbirine çarparak seymen oyununu oynar. Bu oyun olmadan asla gelin almaya gidilmez. Bu geleneği kuşaktan kuşağa aktarıyoruz, mahallemizin her genci bu oyunu büyüklerinden öğrenip oynar. Seymen oyunu düğünlere coşku ve neşe katarak misafirleri eğlendirir. Bu gelenek Sarıgöl'de sadece Ahmetağa mahallemizde sürdürülmektedir''dedi.

Seymen oyunu tarihçesi 

Seymen oyunu köklü bir tarihe sahiptir. Anadolu'nun en önemli halk oyunlarınından olan seymen oyunu geçmiş zamanlarda savaş sanatı ve göstergesi anlamlarını taşırdı. Seymenler göçebe Türklerde çeşitli görevlerde bulunan silahlı birliğe denilirdi. Zamanla Orta Asya'dan gelen Türk boyları bu geleneği Anadolu'ya taşımış ve yaymıştır. Yerleşik hayata geçilmesiyle birlikte bu gelenekte değişikliğe uğramıştır. Günümüzde düğün ve eğlencelerde yapılan bir halk oyunu şeklinde varlığını devam ettiren seymen geleneği, bölgesel farklılıklar göre kısmi değişik figürlerle yaşatılmaktadır. 

Sarıgöl'de okul sergisi büyük ilgi topladı! Sarıgöl'de okul sergisi büyük ilgi topladı!

Ahmetağa Mahallesi Seymen Oyunu

Muhabir: Hatice Zeybek