Türkiye gerek tarihi gerek doğal güzellikleri ile gezilip görülmesi gereken ülkelerden bir tanesidir. Phaselis Antik Kenti de bunlardan biridir. Phaselis Antik kenti piknik alanları ve tarihi yapısı ile insanların ilgisini çekmektedir. Bu kent 3 koyun kenarında bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistler burada hem denizin tadını çıkarabilir hem de tarihi bir gezi yapabilirler.

Phaselis Antik Kenti Nerede?

 Phaselis Antik Kenti ülkemizin Antalya ilinin Kemer ilçesine bağlı Tekirova Beldesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Phaselis antik kentinin kuzeyinde Gökdere Vadisi, güneyinde İç Adalar bulunur. Batısında ise Çandır Vadisi bulunmaktadır.

palises antik kenti

Phaselis Antik Kentine Nasıl Gidilir?

 Phaselis antik kenti, Kemer ilçesinden yaklaşık olarak 12 km uzaklıkta bulunur. Antalya'dan ise toplam 50km uzaklıktadır. Burası Çamyuva ile Tekirova tatil beldelerinin arasında kalan bir bölgedir.

 Antalya ve Kemer'den bu antik kente gitmek için Tekirova tarafına giden minibüsler kullanılabilir. Phaselis sapağında inerek limana 1 km uzaklıkta olan yolu yürümeniz gerekmektedir. Ancak dilerseniz kendi aracını ile ya da araç kiralayarak da gitmeniz mümkündür.

Diyarbakır’da seçim nedeniyle ertelenen ‘Paskalya bayramı’ kutlandı Diyarbakır’da seçim nedeniyle ertelenen ‘Paskalya bayramı’ kutlandı

Phaselis Antik Kenti Tarihi ve Özellikleri Nelerdir?

Phaselis Antik Kenti, tarihte Faselis olarak da bilinen bir yerleşim yeridir. Bu antik kentin tarihi dokusu, kuzey ve güney limanlarını birleştiren ana cadde üzerinde görülebilir. Bu caddede tiyatro, agora ve diğer yapılar yer almaktadır. Phaselis Tiyatrosu, Helenistik Döneme ait izler taşımaktadır.

Roma İmparatorluğu zamanında sahne binası eklenen tiyatro, Bizans Döneminde ise surlarla çevrilen antik kent, saldırılara karşı korunmuştur. Kuzey limanının yakınındaki yamaçlarda ise mezarlar bulunmaktadır.

Phaselis Antik Kenti, su kemerleri sayesinde günümüze ulaşabilmiştir. Bu kemerler, tepelerden şehre su getirmek için kullanılmıştır.

phaselis-antik-kenti-

Phaselis Antik Kentinin Tarihçesi

 Phaselis Antik Kentinin M.Ö. 7. yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. Bu şehri Rodoslu Kolonistler inşa etmiştir. Antik Kentin kurucusu ise Lacios olmuştur. Bulunan bir takım belgelerde kentin kurucusu olan Lacios'un Argos'lu ve Lindos'lu olduğundan bahsedilmektedir. Yıllar içerisinde kentte pek çok imparatorluk hakimiyet sağlamıştır. M.Ö. 5. yüzyılda ilk olarak Persler, 4. yüzyılda Kayra Satrabı Mausolos ve en son ise Lmyra Kralı Pereklis şehirde hakimiyet sağlamıştır. M.Ö. 333 yılına gelindiğinde Büyük İskender'in imparatorluğunda Kent oldukça hareketli dönemini yaşamıştır.

 M.Ö. 167 yılında Phaselis Antik Kenti Likya Birliğine üye olmuştur. Ancak şehir sürekli bir şekilde diğer şehirler tarafından istila edilmiştir. Olympos'un istilasından sonra ise Roma egemenliği altına girmiştir. 129 Yılında Phaselis Antik Kenti İmparator Hadrian tarafından ziyaret edilmiştir ve buraya tek kemerli bir anıtsal sütun inşa edilmiştir. 451 yılına gelindiğindeyse Phaselis Antik Kenti Kadıköy Konsülüne katıldı.

Phaselis Antik Kenti Gezilecek Yerler Nelerdir?

  • Üç farklı liman: Phaselis Antik Kenti’nin en önemli özelliği şehirde üç farklı liman bulunmasıdır. Bunlar kuzey, orta ve güney limanlardır. Kuzey limanı, kentin en büyük ve en işlek limanıdır. Orta liman ise kentin ticari merkezi olan agora ile bağlantılıdır. Güney limanı ise daha küçük ve sakin bir limandır. Bu limanlar, kentin hem denizcilik hem de ticaret açısından gelişmesini sağlamıştır. Limanlarda yüzen veya demirleyen tekneleri görebilir, denizin keyfini çıkarabilir veya piknik yapabilirsiniz.
  • Sütunlu liman caddesi: Orta ve güney limanlarının birbirine bağlanmasını sağlayan sütunlu liman caddesi görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Bu cadde, kentin ana yolu olup, üzerinde pek çok anıt, tapınak ve heykel bulunmaktadır. Caddenin denize bakan kısmında ise tiyatro bulunmaktadır.
  • Tiyatro: Phaselis Antik Kenti’nin en iyi korunmuş yapılarından biri olan tiyatro, sütunlu liman caddesinin sonunda yer almaktadır. Tiyatro, Helenistik dönemde inşa edilmiş olup, yaklaşık 1500 kişi kapasitelidir. Tiyatronun sahne binası ve oturma sıraları günümüze kadar ulaşmıştır. Tiyatroda antik çağın atmosferini hissedebilir, sahne üzerinde fotoğraf çekebilir veya manzarayı seyredebilirsiniz.
  • Roma Hamamı: Phaselis Antik Kenti’nin en büyük yapısı olan Roma Hamamı, kuzey limanının yakınında bulunmaktadır. Hamam, Roma döneminde inşa edilmiş olup, üç bölümden oluşmaktadır: soğukluk (frigidarium), ılıklık (tepidarium) ve sıcaklık (caldarium). Hamamın duvarlarında mozaikler ve freskler görülebilir. Hamamın yanında ise bir spor salonu (palaestra) bulunmaktadır.
  • Akropol: Phaselis Antik Kenti’nin en yüksek noktası olan akropol, kentin savunma merkezi olarak kullanılmıştır. Akropolde pek çok yapı kalıntısı bulunmaktadır. Bunlar arasında bir Bizans kilisesi, bir Bizans kalesi, bir Helenistik tapınak ve bir su deposu sayılabilir. Akropolde ayrıca kentin en eski mezar taşları da görülebilir. Akropolün zirvesinden kentin panoramik görüntüsünü izleyebilirsiniz.
  • Su kemerleri: Phaselis Antik Kenti’nin su ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiş olan su kemerleri, kentin çeşitli yerlerinde görülebilir. Su kemerleri, yaklaşık 20 km uzunluğunda olup, dağlardaki kaynaklardan kente su taşımıştır. Su kemerlerinin en iyi korunmuş bölümü, kuzey limanının yakınındadır.
  • Agora: Phaselis Antik Kenti’nin ticari merkezi olan agora, orta liman ile sütunlu liman caddesinin kesiştiği yerde bulunmaktadır. Agora, dikdörtgen şeklinde olup, etrafı sütunlarla çevrilidir. Agorada pek çok dükkan, atölye ve depo bulunmaktadır. Agoranın ortasında ise bir sunak yer almaktadır. Agorada antik çağın ticaret hayatını görebilir, alışveriş yapabilir veya dinlenebilirsiniz.
  • Hadrianus Kapısı: Phaselis Antik Kenti’nin en görkemli yapılarından biri olan Hadrianus Kapısı, Roma İmparatoru Hadrianus’un kente gelişini kutlamak için inşa edilmiştir. Kapı, sütunlu liman caddesinin başında yer almaktadır. Kapının üzerinde Hadrianus’un heykeli ve yazıtı bulunmaktadır. Kapının yanında ise bir zafer takı ve bir anıt mezar bulunmaktadır. Kapıdan geçerek kentin girişini yapabilir veya fotoğraf çekebilirsiniz.

Phaselis Antik Kenti’nde gezilecek yerler bunlarla sınırlı değildir. Kentte ayrıca pek çok tapınak, sunak, mezar, heykel ve mozaik bulunmaktadır. Phaselis Antik Kenti’ni ziyaret ederek hem tarihi hem de doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz.

Kaynak: Mehmet Pamuk