Muğla, bir kısmı Ege Bölgesi’nde bulunan bir kısmı da akdeniz bölgesinde bulunan bir ilidir. Nüfusu 2023 yılında 1.065.655. kişiye ulaşmıştır. Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi dördüncü ildir turizm ve tarım sektörlerinde önemli bir yere sahiptir. Muğla'nın ilinin 13 ilçesi vardır. Muğlalı ve diğer illerden vatandaşlar Muğla ili ve ilçeleri hakkında bir çok soru soruyorlar. İşte AMuğlanın en mutlu ilçesi hangisi? Sorusunun cevabı sizlerle...

Muğla'nın en mutlu ilçesi hangisi?

Muğla, Türkiye Cumhuriyeti'nin Ege Bölgesi'nde, topraklarının küçük bir kısmı Akdeniz Bölgesi içine giren, Ortaca, Dalaman, Fethiye, Marmaris, Datça ve Bodrum gibi tatil bölgeleri ile ünlü ildir. 2010 TUIK verilerine göre merkez ilçeyle beraber ilimizde 13 ilce, 49 belediye ve 396 köy vardır.

Tarih:


Türk egemenliği öncesinde Muğla: Antik Karya bölgesinin en eski yerleşimlerinden biri olan Muğla, bilinen tarihi boyunca başlangıçta Anadolu'nun yerli halkı Kayralıların, ardından kısmen ve kısa dönemler halinde Mısır, Asur ve İskit işgallerinin, zamanla da özellikle kıyılarda Helenistik kolonizasyon hareketinin egemenliği altında kalmıştır. Önce Medler, daha sonra Persler Muğla'yı idareleri altında almışlar ve bölgeyi bir satrap aracılığıyla yönetmişlerdir. Büyük İskender'in ordularıyla gelişinde Muğla bölgesi bir Karya satrapı tarafından yönetilmekte idi.

'Karya' isminin bölgeye MÖ 3400 yıllarında gelen kavimlere önderlik etmiş 'Kar' isimli bir komutandan kaynaklandığına ilişkin tezler öne sürülmektedir. Bölge çağlar boyunca Karya olarak anılmış ve kuzeyde Söke, Aydın, Nazilli üzerinden başlayıp güneyde Dalaman çayının denize döküldüğü yerde biten Karya bölgesi, kuzeyinde Lidyalıların, güneyinde Likyalılar’ın ve Anadolu içlerinde de Frigyalılar’ın hüküm sürdüğü bölgelere komşu olmuştur.

Kavimleri Karya bölgesine kıyılardan başlayan çok uzun bir süreçte nüfuz etmişlerdir. Knidos (Datça yarımadasının ucu) ve Halikarnas (Bodrum) ile başlayan Helen kolonizasyonu ile zamanla Daldala (Dalaman), Stratonikea (Yatağan Eskihisar), Nakrasa (Karakuyu), Akassos (Bozüyük) ve Fethiye çevresinde de Telmessos, Xantos (Kınık), Patara (Minare) ve Tlos (Eşen) kentleri kurulmuştur.

MÖ 334 yılında Karya'ya gelen Büyük İskender, Perslerin çekilmesiyle ortaya çıkmış kardeşlerarası bir saltanat kavgasıyla karşılaştı. Kardeşlerden Ada ve abisi ve kocası Hidrieus ile Mausolus ve kızkardeşi ve karısı Artemisia, diğer kardeş olan Piksodaros'un isyanı ile karşı karşıyaydılar ve bu nedenle kuzeye Alinda'ya (Karpuzlu) çekilmişlerdi. Ada Alinda'nın anahtarlarını Büyük İskender'e göndererek kendisini annesi olarak kabul etmesini istedi. İskender de bu isteği kabul ederek Ada'yı Karya satraplığına getirdi. Ancak ertesi yıl İskender'in Likya'ya geçmesiyle Piksodaros ablası satrap Ada'yı öldürerek yerine geçti. İskender'in haznedarı Filotas'ı satraplığa ataması da asayişi sağlamadı ve İskender'in uzaklaşmasıyla bölge Bergama ve Roma egemenliğine kadar (yaklaşık iki yüzyıl) sürecek bir anarşi döneminin içine düştü. 395'te Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılmasıyla da Karya Bizans İmparatorluğu içinde kaldı.

Muğla ili tarihi kalıntılar açısından son derece zengin olup, sınırları içinde 103 ören yeri bulunmaktadır.

Coğrafya 

Türkiye'nin güneybatı ucunda yer alan kuzeyinde Aydın, kuzeydoğusunda Denizli ve Burdur, doğusunda Antalya ile komşu, güneyinde Akdeniz ve batısında ise Ege Denizi ile çevrilidir.

Toplam uzunluğu 1100 km'yi biraz aşan deniz kıyıları ile Muğla ülkemizin en uzun sahil şeridine sahip ilidir. En büyük ilçesi Bodrum, Fethiye ve Milâs’tır. Muğla ilinde ayrıca iki büyük göl bulunmaktadır. Bunlar Milas ile Aydın ilinin Söke ilçesi sınırları dahiline yayılan Bafa Gölü ile Köyceğiz ilçesindeki Köyceğiz Gölü'dür. Önemli üç akarsuyu ise Çine Çayı (Yatağan'dan geçerken Yatağan Çayı), Esen Çayı (Seki beldesinden geçerken Seki Çayı) ve Ortaca-Dalaman arasında yer alan ve bu iki ilçe arasında sınır olarak kabul edilen Dalaman Çayı'dır.

Muğla

Ulaşım

 İlin önemli limanları Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Güllük'tedir. Ayrıca ilde iki de havaalanı (Bodrum-Milas ve Dalaman) bulunmaktadır.

Muğla endüstiri

Endüstri


İlin Yatağan ilçesinde Yatağan Termik Santralı, Yeniköy'de Yeniköy Termik Santralı, Kemerköy'de Kemerköy Termik Santralı vardır.

İlin maden yatakları zengindir. Bu sektörde Yatağan linyit rezervleri ve Fethiye krom yatakları ilk kalemde sayılabilir. Muğla ayrıca önemli bir mermercilik merkezidir. Bu enerji ve madencilik üretim tesisleri dışında sanayiye dönük büyük girişimler bulunmamaktadır. Ekonomi özellikle turizm ve tarıma dayalıdır. Ayrıca Dalaman ilçesinde Kâğıt Fabrikası (eski adı SEKA, yeni adı MOPAK) bulunmaktadır.

Tarım ve hayvancılık: Muğla ili tarımsal ürünlerinin çeşitliliği ile dikkati çeker. Türkiye'de arıcılığın en önemli merkezlerinden biridir. Yörede hem arı hem de çam balı bulunmaktadır. Marmaris ilçesi çam balı ile ünlüdür. Ortaca, Fethiye, Dalaman ve Dalyan ilçelerinde yaygın bir şekilde narenciye tarımı (portakal, limon, mandalina, greyfurt) yapılmaktadır. Özellikle Marmaris-Köyceğiz hattına özgü bir diğer ürün günlük ağacından elde edilen ve parfümeride ile eczacılıkta kullanılan sığla yağıdır. Zeytincilikte il genelinde gelişmiştir.

Muğla'nın en mutlu ilçesi

Turizm

 Muğla, 2023 yılında da turizmde rekor kırdı. Dalaman, Fethiye, Marmaris, Datça ve Bodrum gibi tatil bölgeleri ile dünyaca tanınan Muğla, 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde, 2022’nin aynı dönemine göre turist sayısını %33 artırarak 3 milyon 302 bin kişi ağırladı. Bu rakam, Muğla’nın tüm zamanların rekorunu kırdığı 2015 yılının aynı dönemindeki turist sayısından da %7 daha fazla

Barış Alper Yılmaz sevgilisi kim? Barış Alper ile İlkin Aydın sevgili mi? Barış Alper Yılmaz sevgilisi kim? Barış Alper ile İlkin Aydın sevgili mi?

Muğla’ya gelen turistlerin büyük çoğunluğu Birleşik Krallık’tan geldi. Ocak-Eylül döneminde Muğla’ya gelen İngiliz turist sayısı 1 milyon 500 bini geçti İngilizleri, Rusya, Polonya, Almanya ve Hollanda’dan gelen turistler takip etti.

Muğla’nın turistik ilçelerinden biri olan Fethiye’de bulunduğunuz için çok şanslısınız. Fethiye, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Saklıkent Kanyonu, Kaya köy gibi eşsiz güzelliklere sahiptir.

Ayrıca Dalamanda askeri ve sivil havaalanı bulunmaktadır. Bu havaalanın yıllık 10 milyon kapasiteli dış hatlar terminalinin bulunması yurtdışından ulaşım için de önemli bir imkân sağlar.

Vatandaşlar bu kadar çok özelliği olan Muğla ili ve ilçeleri hakkında pek çok soru soruyor. Özellikle Muğla’nın en mutlu ilçesi hangisi? Sorusu karşımıza çıkıyor. Bu argümanı destekleyecek olan çok fazla parametre olsa da bizce Muğla’nın en mutlu ilçesi olarak Fethiye ilçesini söylemek doğru olacaktır. Fethiye gerek güzel manzaraları ve gerekse de konumu itibari ile insanların mutlu olarak yaşadığı bir ilçe

Kaynak: Haber-Hatice Zeybek