Gelecek Partisi Genel Bşakanı Ahmet Davutoğlu'nun bir televizyon progrmaında kaybedilen Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik yaptığı açıklamda beni gönlümdeki Cuhmurbaşkanı adayı Hikmet Çetin'di açıklamaısndan sonra. Hikmet Çetin'in kim olduğu merak ediliyor. Hikmet Çetin Kimdir? Hangi Partili? Aslen nereli? Hikmet Çetin CHP Genel Başkanı oldu mu? İşte, Ahmet Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Adayı hikmet Çetin'in siyasi hayatı.

Hikmet Çetin Kimdir?

Hikmet Çetin, Türkiye Cumhuriyeti’nde siyaset ve devlet yönetimi alanında önemli roller üstlenmiş bir isimdir. Kürt kökenli olup, 1937’de Diyarbakır Lice’de doğmuştur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde iktisat ve maliye eğitimi almıştır.

Hikmet Çetin, CHP ve SHP’yi temsilen İstanbul, Diyarbakır ve Gaziantep’ten milletvekili seçilerek 1977-1980 ve 1987-1999 yılları arasında TBMM’de yer almıştır1. Bu süreçte başbakan yardımcısı, dışişleri bakanı ve meclis başkanı görevlerinde bulunmuştur.

Hikmet Çetin, evli ve iki çocuk sahibidir2. Eşinin adı İnci Çetin olup, emekli bir öğretmendir. Çocuklarından biri, Cengiz Çetin adında bir gazeteci ve yazardır.

Hikmet Çetin CHP Genel Başkanı oldu mu?

Hikmet Çetin'in CHP Genel Başkanı olup olmadığı merak edilen konular arasında. Peki, Hikmet Çetin CHP Genel başkanı oldu mu? Hikmet Çetin, 1995’te CHP’nin genel başkanlığına getirilmiş, fakat aynı yıl yapılan seçimlerde partisi baraj altında kalarak meclise girememiş ve Çetin de istifa etmiştir. 2003-2006 yıllarında NATO’nun Afganistan’daki Kıdemli Sivil Temsilcisi olarak çalışmıştır.

Sivas'ta deprem ve yangın tatbikatı! Sivas'ta deprem ve yangın tatbikatı!

Hikmet Çetin'in siyasi hayatı

Hikmet Çetin'in siyasi hayatı 1977’de CHP’den İstanbul vekili olarak meclise girmesiyle başladı. 1978-79 yıllarında devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı yaptı.

1987’de SHP’den Diyarbakır vekili olarak meclise dönen Çetin, partide grup başkan vekilliği ve genel sekreterlik gibi önemli görevler üstlendi. 1991’de Gaziantep vekili olarak 3. kez meclise girdi.

1991’de Süleyman Demirel’in kurduğu DYP-SHP koalisyonunda dışişleri bakanı oldu. 1993’te Tansu Çiller’in kurduğu 2. DYP-SHP koalisyonunda bu görevini sürdürdü. 1994’te dışişleri bakanlığından ayrıldı. 1995’te CHP ile SHP’nin birleşmesiyle CHP genel başkanı seçildi, bu görevi aynı yılın eylül ayına kadar yaptı.

1995’te Gaziantep vekili olarak seçildi. 1997’de TBMM başkanı oldu ve bu görevini 1999’a kadar devam ettirdi. Sonra Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e dış politika danışmanlığı yaptı.

2004’te NATO’nun Afganistan’daki Kıdemli Sivil Temsilcisi oldu. Bu görevini 2006’ya kadar tamamladı. CHP’de Deniz Baykal’a karşı muhalif olan Çetin, bir süre Mustafa Sarıgül’ün Türkiye Değişim Hareketi’nde yer aldı.

Hikmet Çetin, Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Danışma Kurulu üyesidir.

Editör: Enes Kocatürk