Dünya genelinde aşıya karşı çekingenlik ve muhalefet son zamanlarda artış gösteriyor. Türkiye’de de aşılarla ilgili tartışmalar sürekli olarak gündemde kalıyor. Farklı fikirler sıkça dile getirilirken, aşıların kullanımı için uzmanlar tarafından verilen mücadele de sürüyor. Peki, Bebeklik aşıları zararlı mı? Gelin inceleyelim...

Bebeklik aşıları zararlı mı?

Bebek aşıları, miniklerin bağışıklık sistemini güçlendirir ve onları pek çok tehlikeli hastalıktan korur. Aşılar, hem çocukları hem de toplumu enfeksiyonlardan koruyan en etkin ve emniyetli yöntemdir. Kullanıma sunulmadan önce kapsamlı testlerden geçirilen aşılar, güvenilirliğini temin etmek adına sürekli gözetim altında tutulur.

Bebeklik Aşıları Zararlı Mı Bebeklik Aşıları Otizm Mi Yapıyor (3)

Diğer aşılar gibi, bebek aşılarının da bazı yan etkileri olabilir; fakat bunlar çoğunlukla hafif ve geçici niteliktedir. Aşıların sağladığı koruma, muhtemel yan etkilerin risklerinden çok daha fazladır ve çocukların sağlıklı bir şekilde gelişimini desteklemek için elzemdir.

Bebeklik aşıları otizm mi yapıyor?

Hayır, bebeklik aşılarının otizme neden olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Bilimsel araştırmalar, çocukluk çağı aşılarının otizme yol açtığına dair herhangi bir kanıt olmadığını ortaya koymaktadır. Özellikle, 2014 yılında gerçekleştirilen ve 1.266.327 çocuğun dahil edildiği 10 farklı çalışmanın analiz edildiği bir meta-analizde, aşılarla otizm arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır.

Uzmanından reflü ve gastrit hakkında açıklama Uzmanından reflü ve gastrit hakkında açıklama

MMR (kızamık, kabakulak, kızamıkçık) aşısı gibi tiyomersal içeren aşılar veya civa kullanımının da otizmle bir bağlantısı bulunmamaktadır. 1998’de Andrew Wakefield tarafından yayınlanan ve sonradan prosedür hataları ve etik ihlaller nedeniyle geri çekilen bir makale, aşılar ve otizm arasındaki yanlış inanışların kaynağı olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) gibi sağlık kuruluşları, aşıların otizmle bir ilişkisi olmadığını ve güvenli olduğunu vurgulamaktadır.

Çocuğa aşı yaptırmamak suç mu?

Türkiye’de, halk sağlığını korumak amacıyla, çocuklara yönelik aşılama genel olarak zorunlu bir işlemdir. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan çocukluk çağı aşı programı, toplumu ve çocukları enfeksiyon hastalıklarına karşı korumak için hayati öneme sahiptir. Aşı yaptırmamanın yasal bir suç olup olmadığına dair kesin bilgi sağlamak için, geçerli yasalar ve yönetmelikler gözden geçirilmelidir.

Bebeklik Aşıları Zararlı Mı Bebeklik Aşıları Otizm Mi Yapıyor (1)

Bu konuda daha fazla bilgi için bir hukuk uzmanına başvurmanız faydalı olacaktır. Aşıların önemi ve güvenliği konusunda bilgili olmaları, ebeveynlerin aşılarla ilgili bilinçli seçimler yapmalarını sağlar. Türkiye’de, COVID-19 aşısı da dahil olmak üzere, çocuk aşılarının güvenliği ve etkinliği ile ilgili sağlık yetkililerinin yaptığı açıklamalar ve yayınladığı bilgiler, ebeveynlerin bu konuda daha bilinçli olmalarına katkıda bulunur.

Bebeğime aşı yaptırmak istemiyorum ne yapmalıyım?

Aşılar, çocuklar için hayati öneme sahiptir. Henüz gelişmekte olan bağışıklık sistemleri nedeniyle, bebekler ve küçük çocuklar ciddi hastalıklara karşı savunmasızdır. Aşılar, bu hastalıklardan korunmalarına yardımcı olur. Eğer aşılarla ilgili tereddütleriniz varsa, bir sağlık uzmanıyla görüşerek bilgi almanız faydalı olacaktır. Sağlık uzmanları, aşıların avantajları ve olası riskleri konusunda güncel bilgiler sunabilir. Aşılar, çocukların sağlıklı gelişimine katkı sağlayarak birçok bulaşıcı hastalıktan korur.

Bebeklik Aşıları Zararlı Mı Bebeklik Aşıları Otizm Mi Yapıyor (2)

Bazı aşı karşıtı görüşler olsa da, tıbbi topluluk genellikle aşıların güvenli ve etkili olduğu konusunda fikir birliğine sahiptir. Aşılar sayesinde milyonlarca çocuk hayatta kalmış ve bazı hastalıklar neredeyse tamamen yok olmuştur. Aşılar hakkında kararsızsanız, çocuğunuz için en doğru kararı verebilmek adına konuyu iyice araştırmanız ve güvenilir kaynaklardan bilgi edinmeniz önemlidir.

Aşıların içeriği ve etkileri hakkında endişeleriniz varsa, doktorunuzla bu konuları detaylıca konuşarak daha fazla bilgi alabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki, çocuğunuzun sağlığı her şeyden daha değerlidir ve aşılar, onları koruma konusunda önemli bir yöntemdir.

Kaynak: Haber Merkezi