Yakında ilk etabı tamamlanacak olan dev aşı merkezi, Türkiye'nin aşı üretimi kapasmını yükseltecek ve ülkeyi oluşabilecek salgınlara karşı hazırlıklı hale getirecek.

Manisa'da 2023 yılında kaç doz aşı uygulandı? Manisa'da 2023 yılında kaç doz aşı uygulandı?

Türkiye, 1988 yılında verem aşısı üretimini gerçekleştirmiş daha sonrasında kovid-19 salgınına kadar aşı üretimine ara vermişti. 2020 yılında pandeminin patlamasıyla birlikte tekrardan aşı üretimine dönen Türkiye, TURKOVAC aşısını geliştirerek aşı üretimi açısından önemli bir gelişme kaydetti. Türkiye ürettiği, TURKOVAC aşısı sayesinde, aşı üreten 9 ülke arasına girmeyi başaradı. Yeni aşı merkezi ile bu başarının daha fazla geliştirilmesi bekleniyor.

Hıfzıssıhha Aşı Merkezi

Kurulacak olan Hıfzıssıhha aşı merkezi, Türkiye'nin aşı üretimi açısından yeniden yükselmesinde önemli bir rol oynayacak. Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında kurulacak olan aşı merkezi sadece aşı üretmek için kullanılmayacak. Hem aşı çalışmları hem de AR-GE  genetik ürünlerin üretimi konusunda çalışmalar yapacak.

Aşı Merkezinin ilk Adımları

Aşı merkezinin çalışmaları süratla devam ederken, senin sonuna kadar çalışmaların ilk kısmının bitmesi bekleniyor. Aşı merkezinin ilk kısmında, araştırma ve üretim laboratuvarları ile birlikte bazı bölümlerin açılması planlanmaktadır. Toplamda 3 etaptan  oluşacak aşı merkezi, akıllı bina teklonojisi ile donatılacak.

Yerli ve Milli Aşı Üretimi

Sağlık Bakanlığı, aşı merkezinin yanı sıra Türkiye'de aşı üretimini geliştirmeyi düşünmektedir. Bu yönde çalışmalar yürütülmektedir. 2028 yılına gelindiğinde, bağışıklama programındaki aşıların %86'sının Türkiye için üretilmesi hedeflenmektedir. Üretilmesi hedeflenen bu aşı, Türkiye'nin aşı üretiminde ki yolda dışa bağımlılığını azaltma açısından önemli bir adım olacak.

Kaynak: Haber Merkezi