Nedir bu 2 yaş sendromu? Son zamanlarda çevremden çok sık duymaya başladığım bir şey oldu 2 yaş sendromu. Nerden çıktı? Yeni mi türedi bu sendrom? Aksine insanlık var olduğundan beri her yaşın kendine özgü tamamlaması gereken dönemleri vardır aslında ancak sonra zamanlarda bu dönemleri sendrom diye adlandırmaya başladıkça gözümüz korkmaya başladı o kadar. 2 yaş sendromu genellikle 18 ay civarında başlar ve çocuk 3-3.5 yaş civarına gelene kadar devam eder.
Erikson, insanın psikososyal evreler çerçevesinde gelişimini devam ettirdiğini ileri sürmektedir. Bu evreler bireyin bilişsel, ahlakî ve dinî gelişiminde oldukça etkilidir. 2 yaş dönemi de bu dönemlerden biri olan “ Özerkliğe Karşı Kuşku ve Utanç Duygusu (1-3 Yaş)” dönemine denk gelmektedir.
Yani çocuklarımızın “bu aralar çok hırçın hep kendi dediği olsun istiyor” “sürekli benimle kavga ediyor” “İstenilenin tam tersini yapma” “Ben yapacağım" tutturmaları” gibi söylemlerle anlatmak istediğiniz süreç aslında Bu aşamada çocuğun, artık kendi davranışlarının kendine ait olduğunun farkına varmaya başlamasından başka bir şey değildir. Yaptığı her eylem ve başlattığı her girişimde anne baba müdahalesi ile karşılaşan bir çocuğun kendi yeteneği hakkında kuşkuya kapılması durumunda, utanç duyguları geliştirmesi kaçınılmaz olacaktır. Çocuğun çevresini keşfetmesine izin verilir ve desteklenirse kazanacağı duygu, “özerklik”tir.
Çocuğunuz 2 yaşındaysa ve davranışlarıyla sizi ‘çileden çıkarıyorsa’ sakin olun. Çocukların 2-3 yaş arasındaki bu durumu geçicidir. Bu dönemde çocuğunuzla ilişkinizde dikkat etmeniz gerekenler:
* Çocuğunuz yaşına uygun sorumluluklar verin.
* Anlaşılır, tutarlı sınırlar koyun, kendini güvende hissettirin.
* Enerjisini boşaltması için gün içinde bol bol dışarı çıkarın.
* Öfkelendiğinde yanında sakince onunla göz teması kurmadan durun. Davranışının farkında olduğunuzu hissettirin.
* Kendisine zarar veren hareketler yapıyor ve bunu bir oyun olarak algılıyorsa, bu davranışını sevmediğinizi belli eden jest, mimik ve sözlerle dikkatini başka yönlere çekin.
* Öfke hayat boyu her bireyin zaman zaman hissettiği bir duygudur. Öfkeyi sağlıklı ifade edebilmek önemli. “Çocuk bu ne öfkesi” düşüncesinden kaçınarak neye kızdığını kelimeleri yettiğince anlatmasına alan tanımaya özen gösterin.
Psikolog Neslinur Birlik