Manisa'nın en güzel ilçesi belli oldu! O ilçede konut fiyatları tavan yapacak Manisa'nın en güzel ilçesi belli oldu! O ilçede konut fiyatları tavan yapacak

Beyran

Beyran veya beyran çorbası, Türkiye'nin güneydoğu bölgesinde, özellikle Gaziantep'in yöresinde yapılan bir çorbadır. Koyun eti ve koyun yanağından yapılır. Çorbayı oluşturan diğer malzemeler pirinç, sarımsak, tereyağı, yağ, su, tuz, biber sosu, karabiber ve Halep pul biberidir. Bu çorba kahvaltıda da yenir.

Beyran Çorbası Tarihi

Beyran çorbası, Gaziantep’in tarihi ve yöresel bir lezzetidir. Beyran çorbasının tarihi 500 yıldan fazla bir süreye dayanmaktadır. Beyran çorbasının nasıl ortaya çıktığına dair birçok rivayet vardır, ancak en yaygın olanı şöyledir:

Gaziantep’de Beyran Çorbası kültürü 1887 yılına dayanıyor. Bu konuda bir sürü rivayet var ama biz en öne çıkanı anlatalım. Vaktiyle Gaziantep’in İmam Çağdaş adındaki en meşhur ustasının torunu olan Beyran, bu geleneği başlatıyor. Beyran, koyun eti ve koyun yanağından oluşan bir çorba yapmaya karar veriyor. Çorbayı oluşturan diğer malzemeler ise pirinç, sarımsak, tereyağı, yağ, su, tuz, biber sosu, karabiber ve Halep pul biberi. Beyran, bu çorbayı sadece beylere ikram etmeye başlıyor. Çünkü bu çorbanın çok besleyici ve kuvvet verici olduğuna inanıyor. Bu yüzden çorbanın adı da beyran oluyor.

Beyran çorbası, zamanla Gaziantep’in en sevilen yemeklerinden biri haline geliyor. UNESCO tarafından 2017 yılında tescillenen beyran, dünya mutfakları arasında da yerini alıyor. Beyran çorbası, her mevsimde ve özellikle kahvaltıda tercih edilen bir lezzet olarak damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor.

Beyran çorbası tarifi:

Beyran Çorbası (Yöresel) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Et düdüklüye alınarak üzerini geçecek kadar su koyulup (su miktarını çorbanın kıvamına göre kendiniz ayarlayınız) haşlanıncaya kadar pişirilir.
  2. Pişen etler süzülerek (suyunu atmayın) kemiklerinden ayrılır ve ufak ufak parçalanır.
  3. Etlerin suyu bir tencereye alınır ve İçerisine pirinçler eklenir.
  4. Pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.
  5. Daha sonra tereyağı, biber salçası, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve baharatlar ilave edilir.
  6. Daha sonra haşlanmış etler de eklenir ve çorba kaynamaya bırakılır.
  7. Bir süre daha kaynadıktan sonra altı kapatılır.
  8. Tereyağını çorbayı kaselere koyduktan sonra üstüne de gezdirebilirsiniz.
  9. Arzuya göre servis esnasında kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.

..::Afiyet Olsun::..

Kaynak: Hatice Zeybek