Televizyon uzun yıllardır Türkiye'de insanların en çok vakit geçirdiği araç olarak dikkat çekiyordu. Son yıllarda artık televizyon izleme alışkanlıkları yitirilmiş durumda, bu konuda insanlar pekçok sorular soruyor. İşte Türk insanı kaç saatini TV karşısında geçiriyor? Türkiye'nin yüzde kaçı televizyon izliyor? Gibi soruların ayrıntılı ve detaylı cevapları haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.
Türk insanı kaç saatini TV karşısında geçiriyor?
2018 yılında yapılan araştırmaya göre Türkiye'de insanlar ortalama 3 saat 34 dakikasını televizyon karşısında geçiriyor.
İşte Türkiye'de Televizyonun taihi ve gelişimi:
Türkiye’de televizyon yayınlarının başlangıcı, 9 Temmuz 1952 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından gerçekleştirilen deneme yayınıdır. Bu yayın, 1. banttan 100 watt güçle ve Philips şirketinden alınan ilk televizyon vericisiyle yapılmıştır. Yayının amacı, öğrencilere uygulamalı eğitim sağlamaktır1.
Türkiye’de televizyonun resmi olarak kurulması ise, 1 Mayıs 1964 tarihinde yürürlüğe giren TRT Yasası ile olmuştur. Bu yasa, TRT dışında radyo ve televizyon yayını yapılmasını yasaklamıştır. Bu nedenle, İTÜ TV, 1970 yılında yayın hayatına son vermiş ve vericilerini de 1971 yılında TRT’ye devretmiştir.
TRT’nin ilk televizyon yayını ise, 31 Ocak 1968 tarihinde Ankara’nın Mithatpaşa Caddesi’ndeki iki binanın bodrum katındaki stüdyodan siyah beyaz olarak yapılmıştır. Yayın, TRT’nin ilk spikeri Nuran Devres’in “Burası üçüncü bant beşinci kanaldan deneme yayını yapan Ankara Televizyonu” sözleriyle açılmıştır.
Türkiye’de renkli televizyon yayınlarına ise, 15 Ekim 1981 tarihinde geçilmiştir. TRT, bu tarihte ilk renkli dizisi olan "Ana"yı ekrana getirmiştir.
Türkiye’de özel televizyon kanallarının ortaya çıkışı ise, 1990 yılında olmuştur. Türkiye’nin ilk özel televizyon kanalı Star TV, Cem Uzan tarafından kurulmuş ve Lüksemburg üzerinden uydu aracılığıyla Türkiye’ye yayın yapmıştır.
Star TV, Türkiye’nin özel televizyon yayıncılığında öncü bir kanaldır. 1990 yılında Star 1 adıyla kurulan kanal, daha sonra İnterStar ve Star TV olarak isim değiştirmiştir. Kanalın logosu ve sloganı da zaman içinde farklılaşmıştır. Star TV’nin logosunu tasarlayan şirket, Lihtenştayn merkezli Magic Box Incorporated AG’dir.
Star TV, Türk televizyon sektöründe birçok yeniliğe imza atmıştır. Kanal, kaliteli dizileri, popüler yarışma programları ve UEFA Şampiyonlar Ligi maç yayınlarıyla izleyicilerin beğenisini kazanmıştır. Star TV, Türkiye’nin en çok seyredilen ve takip edilen kanallarından biri haline gelmiştir.
Türkiye'nin yüzde kaçı televizyon izliyor?
Dünyada ve ülkemizde yaşanan olaylar, insanların hayatını ve ruh halini doğal olarak etkiliyor. 2018 yılında televizyon izleyenlerin oranı yüzde 80’in üzerindeyken, 2020 yılında yüzde 74’e, 2022 yılında ise yüzde 69’a gerilemiş.
Televizyon programlarının ve dizilerin kalitesinin artması, insanların evde kaldıkları sürede televizyona daha fazla zaman ayırması için bu düşüşü durdurabilecek bir faktör… Ancak son yıllarda sadece 10 kişiden biri “Artık televizyon izlemiyorum” diye belirtiyor. Türkiye'de ki insanların % 69'u televizyon izlemeye devam ediyor.
Kaynak: Hatice Zeybek