Son günlerde trabzon halkı çokça araştırdığı konular arasında olan Trabzon'un en zengin ve elit ilçeleri hangileridir? sorusunun cevabı haberimizin içinde yer almaktadır.

Trabzon'un en zengin ve elit ilçeleri hangileridir? 

Trabzon, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde bulunan bir il ve nüfus bakımından yirmi yedinci sırada olan bir şehirdir. Karadeniz kıyısında ve Doğu Karadeniz Dağları’nın arasında yer alır. Yüzölçümü küçük olan ilin komşuları batıda Giresun, güneyde Gümüşhane ve Bayburt, doğuda da Rize’dir.

2010 yılında yapılan bir kararla 7 belde ve 29 köy belediye sınırları içine alınmıştır. Bu değişiklikle birlikte belediye nüfusu 402.166 kişiye ulaşmıştır.

Trabzon, bugün Karadeniz Bölgesi’nin Samsun’dan sonra en büyük ikinci kentidir. Trabzon, 2012 yılında büyükşehir belediyesi statüsü kazanmış ve merkez ilçe Ortahisar olarak adlandırılmıştır. Trabzon ayrıca iki ille birlikte “şehzadeler şehri” olarak da bilinir. Evliya Çelebi Trabzon için “Küçük İstanbul demek yerindedir. Burası cennet bahçeleri gibi güzel bir şehirdir.” demiştir.

Dünyaca ünlü Activision yapımı savaş oyunu serisi Call of Duty’nin Soğuk Savaş konulu Call of Duty: Black ops Cold War oyununda Trabzon’da geçen bölümler vardır.

Tarihçe

Bölgede yapılan kazı ve araştırmalar, çok eski çağlardan beri insanların yaşadığını göstermektedir. Yontma Taş Çağı’ndan kalan el baltaları, kazıyıcılar ve diğer aletler bulunmuştur. Orta Taş Çağı’nda mağaralarda yaşayan insanlar vardı. Kalkolitik Çağ’da ise yerleşim yerleri kuruldu. Bronz Çağ’da ise Hititlerin bildirdiği Kaşkalar adlı bir halk, Karadeniz kıyısında domuz yetiştirip kendir ekiyordu.

Coğrafya

Denize paralel dağlarla çevrili olan ilin merkezi antik bir tepe olan Boztepe’de kuruludur. İlin arazisi yaylaların ve tepelerin oluşturduğu % 100’dür.

İldeki akarsular; Ağasar, Çamlık, İskefiye, Değirmendere, Yanbolu, Fol, Karadere, Küçükdere, Manahos (Sürmene), Solaklı, Baltacı, Kalapotama, Maçka ve Galyan dereleridir. İldeki göller ise Çakırgöl, Uzungöl, Sera Gölü ve Haldizen Gölü’dür.

İklim

Kentte Karadeniz’in ılıman iklimi hakimdir. Yılın her mevsiminde 7,4-23,5 °C arası sıcaklık görülür. Yazlar ortalama 22,3 °C, kışlar ise ortalama 4,4 °C’dir. Trabzon’da bugüne kadar kaydedilen en düşük sıcaklık −7 °C (15 Ocak 1950), en yüksek sıcaklık ise 37,8 °C (17 Mayıs 1988)'dir. Denize yaklaştıkça sıcaklık artar. Yaylalarda ve köylerde kışları -30 dereceye kadar düşebilir.

TÜRK-İŞ: "Açlık sınırı Eylül ayında 13 bin 334 liraya çıktı" TÜRK-İŞ: "Açlık sınırı Eylül ayında 13 bin 334 liraya çıktı"

Nüfus

Nüfus Son Nüfus Bilgileri(TÜİK 6 Şubat 2023 kaynakları )

Trabzon ilinin nüfusu: 818.023 (2022 yılı sonu). İlin alanı 4.628 km2’dir. İldeki km2 başına düşen kişi sayısı 177’dir. (En yoğun ilçe: Ortahisar, 1.428 kişi ile)

İldeki yıllık nüfus artış hızı % 0,16’dır. Nüfus artış hızı en yüksek ve en düşük olan ilçeler: Yomra (% 3,55)- Çaykara (-% 3,61)

06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre ilde 18 İlçe ve belediye vardır, bu belediyelerde toplam 708 mahalle bulunur.

Trabzonun ilçeleri

Trabzon’un hangi ilçelerinin en zengin ve elit olduğunu merak ediyorsunuz. Bu soruya net bir yanıt vermek zor olabilir, çünkü zenginlik ve elitlik kavramları kişiden kişiye göre değişir. Fakat, bazı ölçütlere göre Trabzon’un en gelişkin ilçelerini belirtmek mümkündür. Mesela, nüfus, ekonomi, altyapı, eğitim, sağlık, kültür ve turizm gibi unsurlar ilçelerin gelişkinlik seviyesini göstermek için kullanılabilir.

Ortahisar: Trabzon’un merkez ilçesi olan Ortahisar, nüfus yoğunluğu, ticari etkinlikler, tarihi ve kültürel varlıklar açısından Trabzon’un en kıymetli ilçesidir. Ortahisar’da Trabzon Kalesi, Atatürk Köşkü, Ayasofya Müzesi gibi değerli yapılar yer almaktadır. Ortahisar ayrıca Trabzon’un alışveriş ve eğlence merkezi olarak da tanınmaktadır. Yomra: Trabzon’un doğusunda bulunan Yomra, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin de içinde olduğu bir ilçedir. Yomra, eğitim düzeyi, yaşam kalitesi ve kentsel dönüşüm projeleri ile ilgi çekmektedir. Yomra’da Kaşüstü Plajı, Yavuz Selim Sahil Parkı gibi doğal güzellikler de mevcuttur. Akçaabat: Trabzon’un batısında bulunan Akçaabat, fındık üretimi ve ihracatı ile önemli bir ekonomik merkezdir. Akçaabat ayrıca ünlü köftesi ile de bilinir. Akçaabat’ta Sera Gölü, Söğütlü Sahili gibi doğal güzellikler de ziyaretçilerin ilgi odağı olmaktadır.

Kaynak: Hatice Zeybek