Soğuk algınlığı belirtileri neden geceleri kötüleşiyor, bu konuda ne yapabilirsiniz? Soğuk algınlığı belirtileri neden geceleri kötüleşiyor, bu konuda ne yapabilirsiniz?

Tırnak batması, tırnak köşe veya kenarının yumuşak ete battığı yaygın bir problemdir. En sık olarak ayak baş parmağında görülür ve ağrı, kızarıklık, şişme gibi şikâyetlere neden olur. Tırnak batmasının tedavisi genellikle evde çeşitli uygulamalarla mümkündür. Fakat ağrı şiddetliyse veya yayılıyorsa olası komplikasyonlardan kaçınmak için profesyonel yardım almakta fayda vardır. Kişide diyabet, damar sertliği gibi ayaklara kan akışını zayıflatan bir sağlık sorunu varsa, tırnak batmasına bağlı komplikasyon riski daha yüksektir.Tırnak batması nedir? Tırnak batması neden olur? Tırnak batması belirtileri nelerdir? Tırnak batmasına ne iyi gelir? Tırnak batması ameliyatı nasıl yapılır? Gibi soruların cevaplarını sizler için derledik...

Tırnak batması kendi kendine geçer mi?

Öncelikle kendi kendine geçmez. Tırnak batmasını hızlandırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Aşağıdaki yöntemler tırnak batmasının daha çabuk iyileşmesine katkı sağlayabilir:

  • Batık tırnağın altına pamuk veya diş ipi yerleştirmek faydalı olabilir.
  • Ayaklarınızı günde 3 - 4 defa yaklaşık 20’şer dakika ılık suda tuttuktan sonra batık tırnağın alt kısmına temiz bir pamuk veya diş ipi parçası koyun. Bu sayede tırnağınızın ciltten yukarı doğru büyümesini sağlayabilirsiniz.
  • Ayaklarınızı gün boyunca kuru kalacak şekilde koruyun.
  • Tırnaklarınızı batık geçene dek kesmeyin, uzamasını bekleyin.
  • Eğer enfeksiyon varsa antibiyotik içeren kremler kullanın. Kremi sürdükten sonra üzerini bandajla örtün.
  • Rahat ayakkabılar tercih edin.
  • Tırnak batması sorununuz devam ederken ayak parmaklarınızı sıkıştırmayan ayakkabılar veya sandaletler giyin.

Tırnak batması nedir?

Tırnak batması, tırnağın tırnak yatağına doğru büyüdüğü ve acıya neden olduğu bir sağlık problemidir. Çoğunlukla ayak baş parmağında meydana gelir ve ayak tırnağı ucunun veya yanının cilde batmasıyla oluşur. Ayak tırnak batması çok ağrıyabilir ve tedavi edilmediğinde enfeksiyon riski vardır. Tırnak batması iltihaplanınca ağrı daha da artar ve ısı, şişme, akıntı gibi diğer belirtiler ortaya çıkar.

Tırnak batması kendi kendine geçer mi-1

Tırnak batmasına ne iyi gelir?

Tırnak batması, tırnağın büyüklüğü ile tırnak yatağı genişliği uyumsuz olduğunda ortaya çıkabilir. Bu sorun, tırnakların doğru şekilde kesilmemesi, genetik tırnak bozuklukları ve dar ayakkabılar giymek gibi faktörlerle şiddetlenebilir. Tırnak batmasına yol açan yaygın sebepler şunlardır:

  • Tırnak ve tırnak yatağı arasındaki orantısızlık
  • Tırnaklara baskı yapan sıkı ayakkabılar ve çoraplar
  • Tırnakların fazla kısa olması
  • Ayak tırnaklarının kıvrımlı kesilmesi batmaya neden olabilir.

Bunu önlemek için ayak tırnaklarının düz kesilmesi önerilir. Ayak tırnağının zarar görmesi Normalden daha kıvrık ayak tırnaklarına sahip olmak Doğru yapılmayan sert manikür ve pedikür işlemleri Bazı insanların ayak tırnakları doğuştan içe kıvrıktır. Bu kıskaç tırnak olarak adlandırılır ve bu tırnaklarda batma olasıdır. Tırnağın kopmasına neden olan yaralanmalar da batmaya sebep olabilir.

Tırnak batması belirtileri neler?

Tırnak batmasında en sık görülen belirti ağrıdır. Ağrı tırnağın bir veya iki tarafında olabilir ve dokunmakla artar. Tırnak batmasında görülebilen diğer belirtiler şunları içerebilir:

  • Tırnak yatağında hassasiyet
  • Tırnak etrafında kızarıklık
  • Tırnak çevresinde şişme
  • Tırnak çevresindeki dokuda ısı artışı ve akıntı

Aşağıdaki durumlarda doktora başvurmalıdır:

  • Parmakta ciddi ağrı ve rahatsızlık hissi
  • Tırnak yatağında irin veya yayılma eğilimi gösteren kızarıklık
  • Ayaklara kan akışının zayıf olmasına neden olan şeker hastalığı, ateroskleroz ya da başka bir sağlık sorununun varlığı

Tırnak batmasına ne iyi gelir?

Tırnak batması enfeksiyon riski taşıdığı için, oluştuğu anda tedavi edilmesi gerekir. Bazı durumlarda evde uygulanabilecek basit yöntemler yararlı olabilir. Ancak daha şiddetli vakalarda doktora başvurmak gerekebilir. Tırnak batmasını evde tedavi etmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

Ilık sabunlu suyla ayak yıkamak: Ayağı ılık sabunlu suya batırmak, şişmeyi ve ağrıyı azaltabilir. Günde üç defa, 20’şer dakika boyunca ayağı bu şekilde yıkamak faydalı olabilir. Zeytinyağı içeren kastilya sabunu kullanmak iyi bir seçimdir. Suya epsom tuzu eklemek de ekstra rahatlama sağlayabilir. Epsom tuzu, doğada bulunan şifalı bir madde olan magnezyum sülfat tuzudur.

Elma sirkesi: Bilimsel olarak kanıtlanmış olmasa da elma sirkesinin antiseptik, iltihap önleyici ve ağrı kesici özellikleri olduğu söylenir. Tırnak batması için bir leğene ılık suya yarım çay bardağı elma sirkesi katılabilir. Ayağı günde 20 dakika bu suda bekletmek yararlı olabilir. Uygulama sonrası ayağı iyice kurutmak önemlidir.

Rahat ayakkabı ve çoraplar tercih etmek: Dar ayakkabı ve çoraplar, ayak parmaklarını sıkıştırarak tırnak batmasına neden olabilir. Bu yüzden ayak parmaklarının rahat edeceği şekilde ayakkabı ve çorap seçmek gerekir. İyileşme süresince, ayak parmaklarına baskı yapmayacak terlik veya sandalet giymek daha iyi olabilir.

Batık tırnak koruyucu kullanmak: Batık tırnak koruyucu, batık tırnaklara yumuşak bir koruma sağlar. Etkilenen bölgeyi çevreleyen halka şeklinde veya parmağı tamamen kaplayan kılıf şeklinde olabilir. Bazı koruyucular, ayak tırnaklarını yumuşatan ve iyileşmeyi hızlandıran ilaçlı bir jel içerir.

Tırnak batması ameliyatı nasıl yapılır?

Evde uyguladığınız tedaviler işe yaramazsa Tırnak batması sorunu sık sık tekrar ederse Diyabet gibi başka bir hastalığınız varsa ve komplikasyon riski artarsa Durumunuza göre, ayak tırnağınızın bir bölümü veya hepsi alınabilir. Ameliyat öncesi, ayağınız antiseptik solüsyonlarla yıkanır ve tırnak yatağınıza anestezik bir madde enjekte edilir. Bu enjeksiyon çok rahatsızlık verebilir.

Tırnak batması kendi kendine geçer mi (1)

Ameliyattan hemen önce, kanamayı durdurmak için parmağınızın köküne bir turnike takılır. Sonra doktor, tırnağı yatağından ayırmak için özel aletler ve makas kullanır. İlk olarak, tırnak batmasının olduğu yerden tırnak köküne doğru bir dikey kesik atılır. Ardından kesilen tırnak parçası çekilerek çıkarılır. Bazen tırnağın tamamı alınması gerekebilir.

En son olarak, batığa sebep olan bölgede tırnak kökü, koter adlı ısıtılmış bir elektrikli alet veya asidik bir solüsyon ile yok edilir. Bu bölgedeki tırnak genelde büyümez. Eğer büyürse yeni tırnak dokusu eski tırnağa benzemez. İşlem bittikten sonra, parmağınıza vazelinli bir bandaj sarılır.

Kaynak: Haber-Hatice Zeybek