Bugün istifasını veren İngiltere İçişleri eski Bakanı Suella Braverman hakkında merak edilen tüm sorular kimdir, kaç yaşında ve nereli gibi soruların cevaplarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz. İşte detaylar...
Suella Braverman kimdir? Kaç yaşında ve nereli?
Sue-Ellen Cassiana Braverman KC (d. 3 Nisan 1980), 6 Eylül 2022'den 19 Ekim 2022'ye kadar ve daha sonra 25 Ekim 2022'den 13 Kasım 2023'e kadar iki kez İçişleri Bakanı olarak görev yapan bir İngiliz politikacı ve avukattır.
Muhafazakâr Parti üyesi olup 2017-2018 yılları arasında Avrupa Araştırma Grubu başkanlığı, 2020-Mart 2021 ve Eylül 2021-2022 yılları arasında İngiltere ve Galler Başsavcılığı yapmıştır. 2015'te Hampshire'daki Fareham'dan Parlamento Üyesi (Milletvekili) olmuştur.
Ocak 2018 kabine değişikliğinde Braverman, Başbakan Theresa May tarafından Avrupa Birliği'nden çıkıştan sorumlu parlamento müsteşarı olarak atandı. Kasım 2018'de May'in Brexit çekilme anlaşması taslağını protesto ederek istifa etti.
Braverman, Şubat 2020 kabine değişikliğinde Başbakan Boris Johnson tarafından İngiltere ve Galler başsavcısı ve Kuzey İrlanda başsavcısı olarak atandı; atanmasıyla birlikte otomatik olarak Kraliçe'nin Danışmanı olarak görevlendirildi.
Johnson'ın Temmuz 2022'de istifasını açıklamasının ardından Braverman, Temmuz-Eylül Muhafazakâr Parti liderlik seçimlerinde Johnson'ın yerine aday oldu; ikinci tur oylamadan sonra elendi.
Daha sonra Truss'un Muhafazakar Parti lideri olma teklifini destekledi ve Truss'un başbakan olduğu 6 Eylül 2022 tarihinde içişleri bakanı olarak atandı. Braverman, kişisel e-posta adresini kullanarak siyasi bir müttefike hassas bir resmi belge göndererek Bakanlık Kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yapılan eleştirilerin ardından 19 Ekim 2022'de içişleri bakanlığı görevinden istifa etti.
Altı gün sonra Truss'un halefi Rishi Sunak tarafından içişleri bakanlığı görevine iade edildi. Sunak tarafından 13 Kasım 2023 tarihinde görevinden alınmıştır.
1960'larda sırasıyla Mauritius ve Kenya'dan İngiltere'ye göç eden Hint kökenli Uma (kızlık soyadı Mootien-Pillay) ve Christie Fernandes'in kızıdır. Adını annesinin hayranı olduğu Amerikan televizyon pembe dizisi Dallas'taki Sue Ellen Ewing karakterinden almıştır, ancak Sue-Ellen ilkokul öğretmenleri tarafından Suella olarak kısaltılmıştır.
Hindu Tamil Mauritius kökenli annesi hemşireydi ve Brent'te meclis üyesiydi, 2001 genel seçimlerinde ve 2003 Brent East ara seçimlerinde Tottenham'ın Muhafazakâr adayıydı. [Goan Hristiyan kökenli (daha önce Kenya'da Hintli olan) babası bir konut derneğinde çalışmıştır. Birleşik Krallık'taki eski Mauritius Yüksek Komiseri Mahen Kundasamy'nin yeğenidir.
Suella Braverman neden görevden alındı. Öğrenmek için tıklayınız....
Brent'teki Uxendon Manor İlkokuluna ve Pinner'daki ücretli Heathfield Okuluna kısmi burslu olarak devam etti, ardından Cambridge'deki Queens' College'da hukuk okudu. Lisans eğitimi sırasında Cambridge Üniversitesi Muhafazakârlar Derneği'nin başkanlığını yapmıştır.
Braverman, Erasmus Programı öğrencisi ve ardından Entente Cordiale bursiyeri olarak iki yıl Fransa'da yaşadı ve Panthéon-Sorbonne Üniversitesi'nde Avrupa ve Fransız hukuku alanında yüksek lisans eğitimi aldı.
Kaynak: Hatice Zeybek