Japonya'daki bilim insanları erkekleri seçici olarak öldüren bir virüs tespit ettiler ve bu virüs kalıtsal olarak tüm dişilerin nesilden nesile geçmesine olanak sağlıyor.

Çalışmada yer almayan İngiltere'deki Liverpool Üniversitesi'nden simbiyont uzmanı Greg Hurst, tırtıllarda yapılan ve Pazartesi günü Ulusal Bilim Akademileri Bildirileri'nde açıklanan keşfin, "birden fazla virüsün erkek böcekleri seçici olarak öldürmek için evrimleştiğinin" "sağlam" bir kanıtı olduğunu söyledi.

Sadece erkekleri öldüren virüs keşfedildi VİRÜS

Bu bir gün zararlı böceklerin ve sivrisinekler gibi hastalık vektörlerinin popülasyonlarını kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Japonya'daki Ulusal Tarım ve Gıda Araştırma Örgütü'nde araştırmacı olan ve çalışmanın yazarlarından Daisuke Kageyama. Yakın gelecekte bunun gibi daha pek çok vakanın keşfedilmesini bekliyorum," diyor.

Virüs tesadüfen bulundu. Minami Kyushu Üniversitesi'nde araştırma teknisyeni olan Misato Terao, kampüs serasını düzenlerken istenmeyen davetsiz misafirleri şişman yeşil tırtıllar impatiensleri kemirirken buldu.

Onları topladı ve bir hevesle Minami Kyushu'nun yerleşik böcek laboratuvarına bıraktı.

Dr. Shintani, tırtılların Asya tarımının baş belası ve yırtıcı bir haşere türü olan tütün kesici kurtları diğer böcekleri beslemek için yararlı olabileceğine karar verdi.

Çöpe gitmemelerinin "neredeyse bir mucize" olduğunu söyledi. Birkaç gün sonra onları hatırladığında, yaklaşık 50 yetişkin güvesi vardı ve beklenmedik bir şekilde hepsi dişiydi.

Bir tahmin üzerine, seradaki dişileri kendi evindeki ışıkların etrafında çırpınırken bulduğu erkek tütün güveleriyle çiftleştirdi. Sera güvelerinin sadece kızları vardı onların kızları ve kızlarının kızları da öyle. Güvelerin soyundan gelen 13 nesil boyunca sadece üçünün erkeği oldu.

Dr. Shintani ve meslektaşı Dr. Kageyama ellerinde bir "erkek katili" olduğunu hemen fark ettiler.

Kanser tedavisinde tarihi adım Hatay'dan geldi Kanser tedavisinde tarihi adım Hatay'dan geldi

Bilim insanları on yıllardır mikrobiyal otostopçuların, genellikle bakterilerin, böceklerin hücrelerinin jölemsi sitoplazmasına yerleşebildiğini biliyor. Ve çok iyi anlaşılamayan bir süreç sayesinde bu mikroplar anneden yavruya geçebiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi