Daniel Fırtınası Yunanistan'da gelişti ve Yunanistan Ulusal Meteoroloji Servisi tarafından adlandırıldı. Daniel Fırtınası Libya'ya doğru ilerledikçe ORTA ENLEM FIRTINASI özelliklerini geliştirmiştir. Bu hibrid fenomen bazı tropikal siklon ve bazı orta enlem fırtınası özellikleri gösterir. Aktivitesi tarihsel olarak Eylül ve Ocak ayları arasında zirve yapar. Bu gelişmelerin ardından Türkiye'de ki vatandaşlar Meteoroloji Uzmanları Uyarıyor! Türkiye'de de Daniel Fırtınası Mümkün mü? Gibi soruların cevaplarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.

Meteoroloji Uzmanları Uyarıyor! Türkiye'de de Daniel Fırtınası Mümkün 

Daniel Fırtınası olarak adlandırılan fırtına sisteminden kaynaklanan aşırı yağışlar Orta ve Doğu Akdeniz'in bazı bölgelerini vurarak, en kötü etkilenen ülke olan Libya'nın yanı sıra Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan'da yıkıcı sellere ve can kayıplarına yol açtı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'na göre, Libya Kızılay Derneği tarafından 10.000 kadar kişinin kayıp olduğu bildirildi. Kayıpların sayısı hemen teyit edilmedi ancak yüzlerce kişinin öldüğünden endişe ediliyor.

Samsun'un en pahalı ve ucuz ilçesi hangisi? Samsun'un en pahalı ve ucuz ilçesi hangisi?

Libya Ulusal Meteoroloji Merkezi, fırtınanın 10 Eylül'de Libya'nın kuzeydoğusunda saatte 70-80 km hızla esen şiddetli rüzgarlarla zirveye ulaştığını açıkladı. Bu durum iletişimin kesilmesine, elektrik kulelerinin ve ağaçların devrilmesine neden oldu.

Ani seller aynı zamanda birçok bölge sakininin ölümüne ve büyük mal kayıplarına yol açtı. Libya meteoroloji servisi, Derna'daki tüm mahallelerin, iki eski barajın çökmesinin ardından su tarafından sürüklenen sakinleriyle birlikte ortadan kaybolduğunu ve durumun felaket ve kontrolden çıktığını söyledi.

Libya Hükümeti etkilenen tüm şehirlerde üç günlük yas ilan etti ve bu şehirleri ″Felaket Bölgeleri″ olarak adlandırdı.

Ulusal Meteoroloji Merkezi, bu aşırı hava olayının meydana gelmesinden 72 saat önce erken uyarılarda bulunmuş ve tüm hükümet yetkililerini e-postalar ve medya aracılığıyla bilgilendirerek daha dikkatli ve tedbirli olmalarını ve ayrıca önleyici tedbirler almalarını istemiştir. Bu uyarılar doğrultusunda doğu bölgelerinde Olağanüstü Hal ilan edilmiştir.

Bu felaket, BM Genel Sekreteri António Guterres tarafından başlatılan uluslararası Herkes için Erken Uyarı kampanyasına duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. WMO, erken uyarıların herkese ulaşmasını ve erken eyleme geçilmesini sağlamak için BM Afet Riskini Azaltma Ofisi, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, IFRC ve bir dizi diğer ortakla işbirliği yapmaktadır.

Gezegen ısındıkça, daha fazla aşırı yağış olayı görmemiz ve daha sıcak havanın daha fazla nem tutması nedeniyle daha şiddetli sellere yol açması bekleniyor.

Aralarında günlük 414,1 mm ile en yüksek yağış oranının kaydedildiği (10 Eylül sabah 8'den 11 Eylül sabah 8'e kadar) Al-Bayda'nın da bulunduğu birçok şehirde 150-240 mm arasında şiddetli yağışlar sellere neden olmuştur. Ulusal Meteoroloji Merkezi bunun yeni bir yağış rekoru olduğunu açıkladı.

Daniel Fırtınası 5-6 Eylül tarihlerinde Yunanistan'da rekor düzeyde yağışa neden olmuş, Zagora köyündeki bir istasyonda 24 saat içinde 750 mm yağış kaydedilmiştir. Bu yaklaşık 18 aylık yağış miktarına eşdeğerdir. Yunanistan'ın orta kesimindeki Teselya'da birçok istasyon 24 saat içinde 400 ila 600 mm yağış aldı. Teselya, Yunanistan'ın tarımsal merkezidir ve bu nedenle ekonomik etkilerinin ciddi olması beklenmektedir. Çok sayıda ölü vardı. Birçok insan çatılara sığındı.

Eş zamanlı olarak Yunanistan, ülkenin kuzeydoğusunda büyük bir yıkıma neden olan Avrupa'nın gelmiş geçmiş en büyük orman yangınıyla mücadele ediyordu. Bu felaketler, son aylarda dünyanın birçok ülkesinde geçim kaynaklarının ve yaşamların kaybına neden olan aşırı olaylar serisini devam ettirmektedir.

Eylül ayının ilk haftasında Brezilya'nın Rio Grande do Sul eyaletini vuran ekstra tropikal bir kasırganın yol açtığı şiddetli yağışlar ve sellerin ardından otuzdan fazla kişinin öldüğü bildirildi. 1 Eylül'de Brezilya ulusal hava durumu servisi Rio Grande do Sul'da beklenen şiddetli hava koşulları ve yüksek yağış miktarları hakkında bir basın haberi yayınladı.

1 ila 5 Eylül tarihleri arasında bazı yerlerde yaklaşık 250 ila 300 mm yağış kaydedilmiş ve 4 Eylül'de Passo Fundo'da 164.4 mm (1912'den beri seri) ve Cruz Alta'da 160.8 mm (1913'ten beri seri) gibi bazı istasyonlarda Eylül ayının en yüksek günlük değerleri aşılmıştır.

Türkiye'de de Daniel Fırtınası Mümkün mü? Daniel Fırtınası şuan için hep yakınımızda ki bölgelere temas etti ve ülkemize uğramadı fakat uzmanlardan edinilen bilgilere göre Daniel Fırtınasının ülkemize gelme ve yıkıcı etki bırakma durumu var.

Kaynak: Mehmet Pamuk