Haftasonu kaçamağı mı arıyorsunuz? Acaba nereye gitsem diye düşünmenize gerek yok Manisa'nın gezilecek yerlerini sizler için hazırladık. işte detaylar aşağıdaki haberimizde...

Manisa, Ege Bölgesi’nin merkezinde, Spil Dağı’nın yamacında kurulu bir şehirdir. Manisa Tarzanı, Mesir macunu ve Sultaniye üzümü ile ünlü olan şehir, aynı zamanda tarihi ve doğal güzellikleri ile de görülmeye değerdir. Manisa’ya gitmeden önce Manisa Otelleri’nden birini seçip rezervasyon yapmanı ve yazımızı okumanı tavsiye ederiz.

Şehir, çok eski dönemlere dayanan ve tarihin izlerini günümüze taşıyan pek çok yerle doludur. Ören yerleri, kaleler, tarihi hanlar, anıtlar, camiler ve doğal oluşumlar Manisa’da gezilecek yerler arasında yer alır. Umarız yazımız size yardımcı olur.

Manisa'da hafta sonu kaçamağı yapacaksanız buralara mutlaka gitmelisiniz

MANİSA’DA GEZİLECEK YERLER

1 Spil Dağı Milli Parkı

Spil Dağı, 1513 m yüksekliğinde bir dağdır ve mitolojik hikayelerde de yer almaktadır. 1969 yılında milli park olarak ilan edilen Spil Dağı, çeşitli doğal oluşumlarla doludur. Kalker kayalar, kanyon vadiler, dolin gölleri, lapyalar, mağaralar Spil Dağı Milli Parkı’nın güzelliklerinden bazılarıdır. Spil Dağı Milli Parkı, bitki ve hayvan çeşitliliği açısından da zengindir. Manisa lalesi, korunan bir tür olarak Spil Dağı’nda yetişir ve nisan-mayıs aylarında parka renk katar.

Spil Dağı Milli Parkı’nda doğa severler için yürüyüş yolları ve bisiklet parkurları mevcuttur. Ayrıca yamaç paraşütü ve off road gibi farklı aktiviteler de yapılabilmektedir. Spil Dağı Milli Parkı, doğal ve kültürel bir miras olarak gezilmeye değer bir yerdir.

Milli park içinde yer alan Atalanı mevkii, 1995 senesinde turizm merkezi ilan edilmiş ve burada piknik ve oyun alanları, dağ evleri, kır kahvesi gibi yerler açılmış. Ayrıca, Kybele ve Ağlayan Kaya anıtları da milli park sınırları içinde yer alıyor.

MANİSA’DA GEZİLECEK YERLER (1)

2- Adala Kanyonu

Salihli ilçesine bağlı Adala’da yer alan kanyon, Hermos Kanyonu adıyla da anılıyor. Bu kanyonun, 12 yıl önce bölgede meydana gelen bir volkanik patlama sonucu oluştuğu sanılıyor.

Kanyon, doğal güzelliğiyle göz kamaştırıyor. Doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılık tutkunları için harika bir yer. Adala Kanyonu ve çevresi, Manisa’nın doğal güzelliklerinden biri. Bu kanyonu ve etrafını beğeneceğine eminiz.

Manisa'da 12 adet jeotermal ruhsat sahası ihaleye çıkıyor Manisa'da 12 adet jeotermal ruhsat sahası ihaleye çıkıyor

MANİSA’DA GEZİLECEK YERLER (2)

3- Kybele Kaya Anıtı

Kybele, tüm yaşamın anası olarak kabul edilen ve bereketin sembolü olan bir tanrıçadır. Farklı kültürlerde farklı isimlerle tanınır, örneğin Kubaba, Marienna, Hepat, Artemis, Venüs. Manisa’nın Akpınar bölgesinde, Spil Dağı’nın kuzeydoğu yamacında bulunan Kybele Kaya Anıtı, Hititler’in M.Ö. 13. yüzyılda yaptığı sanılıyor. Tanrıçanın iki yanındaki aslanlar çok aşınmış olduğu için net görünmüyor.

MANİSA’DA GEZİLECEK YERLER (3)

4- Niobe Doğal Anıtı (Ağlayan Kaya)

Manisa’da Niobe adında bir kadın yaşamış, Zeus’un eşi Leto ile çocukluk arkadaşıymış. Niobe evlenip 14 çocuk sahibi olunca, Leto’nun sadece 2 çocuğu olduğunu söyleyip onunla alay etmiş. Bu duruma çok kızan Leto, çocukları Apollon ve Artemis’e Niobe’nin çocuklarını öldürmelerini emretmiş. Niobe’nin bütün çocukları katledilince, Niobe çok üzülmüş ve günlerce ağlamış. Zeus da Niobe’ye merhamet edip onu Spil Dağı’nda bir taşa dönüştürmüş.

Niobe Doğal Anıtı olarak bilinen bu taşın gözleri gibi olan oyuklarından eskiden su akarmış ve bunlar Niobe’nin gözyaşları sanılırmış. Halk bu yüzden kayaya Ağlayan Kaya da dermiş. Bu kaya yakından bakınca sıradan bir kaya gibi görünse de, uzaktan batı tarafından bakınca bir kadın kafasına benziyor.

MANİSA’DA GEZİLECEK YERLER (4)

5-Tarihi Kula Evleri

Tarihi Kula Evleri, 18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı sivil mimarisinin özelliklerini taşıyan, ahşaptan inşa edilmiş, cumbalı ve saçaklı iki katlı evlerdir. Bu evler, bir açık hava müzesi gibi görülebilecek şekilde, dar sokaklarda yan yana dizilmiştir.

MANİSA’DA GEZİLECEK YERLER (5)

6- Kula Volkanları

Kula’da bulunan Kula Volkanları, jeolojik yapısı nedeniyle volkanik özelliklere sahiptir. Bu volkanlar, farklı zamanlarda lav püskürtmüş ancak şimdi sönmüş durumdadır. Lav akıntılarının etkisiyle bu bölgeye eski zamanlarda Yanık Ülke (Katakekaumene) adı verilmiştir.

Kula-Salihli Volkanik Jeoparkı ve Sandal Divlit Volkan Konisi, antik çağlardan beri kültürel ve arkeolojik açıdan ilgi çekici yerlerdir. Kula Volkanik Jeoparkı, 2013 yılında Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk ve tek UNESCO Jeoparkı olarak ilan edilmiştir.

MANİSA’DA GEZİLECEK YERLER (6)

7- Kula Peri Bacaları

Kula ilçesine bağlı Burgaz Köyü yakınlarında bulunan Kula Peri Bacaları, Gediz Vadisi’nde muhteşem görüntüler oluşturuyor. Kuladokya Peri Bacaları adıyla da bilinen bölge, Manisa’nın merkezine yaklaşık 190 km mesafede bulunuyor.

MANİSA’DA GEZİLECEK YERLER (7)

Manisa’nın Ören Yerleri

Manisa’da görülecek yerler arasında Demir Çağı’nda Lidya Krallığı’nın merkezi olan Sardes Antik Kenti (Sart), Akhisar’da M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan Thyatira Antik Kenti, Alaşehir’de Roma zamanında “Küçük Atina” diye anılan Philadelphia Antik Kenti, M.Ö. 800’lü yıllarda kurulduğu sanılan Aigai Antik Kenti (Aiolis) sayılabilir.

Manisa tarihiyle ilgilenenler için Bintepe Tümülüsleri Lidya Kral Mezarlığı da ilgi çekici bir yerdir. Burada Gediz Ovası çevresinde yaklaşık 90 tane tümülüs bulunmaktadır. Ayrıca Uzunburun Köyü yakınlarında Yoğurtçu Kalesi de görülmeye değer bir yerdir. Manisa Kalesi ise 13. yy başlarında yapılmıştır, ancak Spil Dağı’nın kuzey yamacında sadece harabeleri kalmıştır.

Manisa’da gezilecek yerler arasında özellikle tarihi ve doğal güzellikleri korunan alanlar var. Bu alanlarda çok ilginç şeyler görebilirsin. Mesela Salihli’deki Çakallar Tepesi yakınında bulunan fosil ayak izleri, 15.000 – 25.000 yıl önceki insanlara ait.

Soma’ya bağlı Darkale Köyü (Tarhala), dağların arasında saklı bir köy. Buradaki eski evler tarihi miras olarak korunuyor.

Manisa’da İncil’de bahsedilen 7 kiliseden 3 tanesi varmış. Salihli’deki Artemis Tapınağı, Bergama Kralı II. Eumenes’in kardeşi Attalos için yaptırdığı Alaşehir’deki Philadelphia Kilisesi, Akhisar’daki Thyateira Kilisesi.

Manisa’nın Müzeleri

MANİSA’DA GEZİLECEK YERLER (8)

1. Manisa Arkeoloji Müzesi

Muradiye Külliyesi’nin medresesinde 1934 yılında kurulan Manisa Arkeoloji Müzesi, 1943 yılında ziyarete açılmıştır. Müzede, Antik Çağ’dan günümüze kadar bölgede yaşamış uygarlıkların izlerini taşıyan tarihi eserler bulunmaktadır. Müzede hem arkeolojik hem de etnografik eserler sergilenmektedir. Müzeyi ziyaret edenler, bölgenin tarihine tanıklık edebilirler.

MANİSA’DA GEZİLECEK YERLER (9)

Akhisar Müzesi

Akhisar Müzesi, 2012 yılında eski Ali Şefik Hastanesi binasında hizmete giren bir müzedir. Müze, arkeoloji ve etnografya olmak üzere iki bölümden oluşur. Arkeoloji bölümünde, Herakles’in Mührü ve Eros heykeli gibi M.Ö. 500 yılına tarihlenen önemli eserler sergilenmektedir.

MANİSA’DA GEZİLECEK YERLER (10)

 Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde 30 Kasım 2013’te açılan Hafsa Sultan Şifahanesi Manisa Tıp Tarihi Müzesi, silikon heykellerle donatılmış ve o dönemin çeşitli tedavi yöntemlerini canlandıran sahneler sunuyor. Müzede, tıp ve sağlık konusunda yaklaşık 50 adet minyatür resim, animasyon film, hat sanatıyla şifa veren tablolar, musikiyle tedaviyi anlatan bölümler yer alıyor.

MANİSA’DA GEZİLECEK YERLER (11)

Kenan Evren Etnografya Müzesi

7.Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in doğduğu ev, 23 Kasım 1985 tarihinde ziyarete açılmış. Tarihi Kula evlerinden birinde yer alan Kenan Evren Etnografya Müzesi’ne belediye izni ile gezilebiliyor.

Kaynak: Haber- Hatice Zeybek