Ağustos ayında Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 geriledi. EİB, 2022 yılı ağustos ayında 1 milyar 531 milyon dolarlık ihracat yapmıştı. Bu yıl ise ağustos ayında ihracat 1 milyar 522 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2023 yılının ilk 8 ayında 12,179 milyar dolarlık ihracat yaptığı açıklandı. Bu, son bir yılda ihracatını yüzde 1 artırarak 18,122 milyar dolardan 18,289 milyar dolara çıktı.

EİB üyeleri, ağustos ayında tarım ürünleri ihracatını yüzde 4 artırarak 552,8 milyon dolardan 575,9 milyon dolara yükseltti. Ağustos ayında sanayi ürünleri ihracatı 847 milyon dolar, madencilik sektörü ihracatı ise 99,7 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Demir sektörü zirveyi parselledi

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, ağustos ayında ihracatını yüzde 9’luk bir artışla 222 milyon dolara çıkardı. Bu, Ege İhracatçı Birlikleri içindeki 12 ihracatçı birliği arasında açık ara lider olduğunu gösterdi.

Tatil sektörü ihracat artış rekortmeni

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, 2023 yılının ağustos ayında ihracatını 39,9 milyon dolara yükselterek, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 89’luk bir artış sağladı. Bu, Ege İhracatçı Birlikleri içinde ağustos ayının en çok ihracat artışı gösteren birliği oldu. Bu başarının arkasında, Türkiye’deki tekstil krizinin etkisiyle dünyanın en ucuz pamuğunu ihraç etmesi yatıyor.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller zirve ortağı

Ağustos ayında su ürünleri sektörü, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin ihracatına büyük katkı sağladı. Birlik, 137,8 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşarak, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin ardından ikinci sırada yer aldı.

Moda endüstrisi mevcut döviz kurlarıyla rekabette zorlanıyor

Moda endüstrisi, istihdamın lokomotifi olmasına rağmen, döviz kurlarının yükselişi nedeniyle zor durumda. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB), bu sektörün temsilcisi olarak 118 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu rakam, 2022 yılı ağustos ayında 125 milyon dolardı. EHKİB’in ihracatında yüzde 5,5’lik bir düşüş yaşandı.

Yaş meyve sebze mamulleri ihracatı 107 milyona ulaştı

Erciş’te Şeker Pancarı Alımı Törenle Başladı Erciş’te Şeker Pancarı Alımı Törenle Başladı

Ağustos ayında ihracat başarısı gösteren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB), ihracatını 99 milyon dolardan 106,8 milyon dolara çıkardı. Bu, yüzde 8’lik bir artış anlamına geliyor. EYMSİB’in son bir yılda yaptığı ihracat da 1 milyar 317 milyon dolar oldu. Bu da yine yüzde 8’lik bir büyüme demek.

Türkiye’nin doğal taş ihracatında lider konumda olan Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), ihracatında yüzde 9,5’lik bir düşüş yaşadı. EMİB, ağustos ayında Türkiye’ye 99,7 milyon dolarlık döviz kazandırdı.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EHBYİB), ağustos ayında ihracatını artırdı. Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatında sorunlar yaşayan EHBYİB, 2022 yılı ağustos ayında 80 milyon dolarlık ihracat yapmıştı. Bu yıl aynı ayda yüzde 9’luk bir büyüme göstererek 88 milyon dolarlık döviz geliri sağladı.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği (ETİB), ağustos ayında 79 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu, Türkiye’nin geleneksel ihracatçı sektörlerinden biri olan ETİB’in yıllık 1 milyar dolarlık ihracat hedefine yaklaşması anlamına geliyor.

Kuru meyve ihracatı %17 arttı

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, kuru kayısı ve çekirdeksiz kuru üzümde yeni sezonun başlaması, kuru incirde ise yeni sezon hazırlıklarının devam etmesiyle ihracatını artırdı. Birlik, geçen yıl 58 milyon dolar olan ihracatını bu yıl yüzde 17 oranında yükselterek 68 milyon dolara çıkardı.

Kağıt, mobilya ve odundışı orman ürünleri alanında faaliyet gösteren Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, ağustos ayında ihracatını 66 milyon dolara ulaştırdı.

Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının yasaklanması Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ni olumsuz etkiledi. Birlik, ağustos ayında ihracat artış hızında düşüş yaşasa da ihracatını yüzde 43’lük bir artışla 28,4 milyon dolara taşıdı. Birlik, geçen yıl aynı dönemde 19,8 milyon dolarlık ihracat yapmıştı.

Ağustos ayında ihracatını sabit tutan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, 16,9 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Ege Bölgesi ihracatı 2,6 milyon dolar

Ege Bölgesi, ağustos ayında 2 milyar 607 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu ihracatın büyük bir kısmını İzmir sağladı. İzmir, 1 milyar 431 milyon dolarlık ihracat performansıyla Ege Bölgesi’nin ihracat lideri oldu. İzmir’deki iki serbest bölge de İzmir’in ihracatına önemli bir katkı yaptılar. Bu bölgeler, ağustos ayında 284 milyon 274 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiler. 

Ege Bölgesi’nde ihracat performansıyla ikinci sırada yer alan Manisa, 2023 yılı ağustos ayında 470 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Denizli, 2022 yılında bazı aylarda Manisa’nın önüne geçerek ihracatta başarılı bir performans sergiledi. Ancak 2023 yılında bu başarıyı sürdüremedi. Ağustos ayında Denizli’nin ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 oranında azalarak 385 milyon dolardan 367 milyon dolara düştü.

Ağustos ayında Ege Bölgesi’ndeki diğer illerin ihracat rakamları da şöyle oldu: Muğla, 88 milyon dolarlık ihracatla Denizli’nin hemen arkasında üçüncü sırada yer aldı. Balıkesir, 86 milyon dolarlık ihracatla dördüncü, Aydın ise 74,6 milyon dolarlık ihracatla beşinci oldu.

Ege Bölgesi’nde ihracat yapan diğer iller arasında Kütahya, Afyon ve Uşak da yer aldı. Bu illerin ağustos ayındaki ihracat miktarları şöyleydi: Kütahya, 36,5 milyon dolarlık ihracatla Türkiye ekonomisine katkı sağladı. Afyon, 31 milyon dolarlık ihracatla onu takip etti. Uşak ise 22 milyon dolarlık ihracatla listenin sonunda yer aldı. 

Eskinazi: "Döviz kurları ihracatı freniyor"

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2023 yılına “Mevcut durumu korumak” hedefiyle girdiklerini söyledi. 2023 yılının üçte ikisi geçtikten sonra, öngörülerinin doğru çıktığını belirtti. Eskinazi, ihracat performanslarını olumsuz etkileyen en önemli faktörün yanlış ekonomik politikalar olduğunu ifade etti.

TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’de enflasyon son 1 yılda yüzde 59 seviyesine ulaştı. Eskinazi, bu durumun ihracatçılar için zorluklar yarattığını söyledi. Eskinazi; “Piyasada hissedilen enflasyon üç haneli. 28 Mayıs’ta yapılan seçimler sonrasında gelen zamlar belimizi büktü. Son 1 yılda dövizdeki artış ise yüzde 40 civarında. Öncesinde de döviz uzun süre 18,80 civarında çakılı kalmıştı. Dünya’nın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefimizi tutturmak istiyorsak, sağlıklı bir büyüme trendi yakalamak istiyorsak bu hedefler için her ay ihracatımızı minimum yüzde 10 artırmak zorundayız. Bizim büyüme rakamlarımızı ihracat değil, tüketim rakamları sağlıyor. İhracatımızın büyümeye etkisi eksi seviyede. Bu şartlarda ihracatçı sermayeden yemeye devam ediyor. Dünyadaki rakiplerimizde Türkiye’deki gibi bir enflasyon oranı maalesef yok. Bizim döviz bazında fiyat artışı taleplerimizi olumlu karşılamıyorlar ve başka alternatif pazarlara yöneliyorlar. Enflasyonun yakıcılığını döviz kurları söndüremezse tablo daha da kötüleşecek” tespitini yaptı.

Kaynak: Haber Merkezi