Dünyanın en uzun duvarı ünvanına sahip olan Çin Seddi'nin çıplak gözle uzaydan görülebileceği düşüncesi uzun yıllardan beri konuşuluyor. Peki bu bilginin doğruluğu nedir? Çin Seddi çıplak gözle uzaydan görülebilir mi? İşte haberin detayları...
Çin seddi uzaydan görünür mü?
İnsan gözü, ışık saçan her şeye bakabilir. Ama gözün sınırları vardır. İki şeyin ayrı ayrı görünebilmesi için gözün yeterince iyi olması gerekir. Mesela bir arabanın farları varsa ve araba uzaklaşırsa, farlar birleşir ve tek bir ışık gibi görünür.
Bir merceğin (göz, kamera veya teleskop gibi) ne kadar iyi görebildiği merceğin büyüklüğüne ve ışığın rengine bağlıdır. İnsan gözünün ne kadar iyi görebildiği göz bebeğinin büyüklüğü (ortalama 4-5 milimetre) ve Güneş’ten gelen ışığın rengi (Güneş’in en çok ışık verdiği renk ~550 nanometre) ile ilgilidir. Normal bir insan gözü açık havada üç kilometre uzaktaki bir insanı görebilir.
Bir şeyin ne kadar büyük göründüğü şeyin gerçek büyüklüğüne ve ne kadar uzağa olduğuna bağlıdır. Uluslararası Uzay İstasyonu, uzay mekikleri ve birçok uydu Dünya’dan yaklaşık 350 kilometre yükseklikte uçar. Bunlar kamera veya dürbün kullanmadan çıplak gözle görülebilir. Ama Dünya üzerindeki bazı insan yapımı şeyler de bu yükseklikten görülebilir.
Çin Seddi’nin Ay’dan görülebilen tek insan yapımı şey olduğu söylenir. Ama bu doğru değildir. Hatta Çin Seddi, Uluslararası Uzay İstasyonu, uzay mekikleri ve birçok uydu gibi şeylerin uçtuğu yörüngeden bile çıplak gözle görülemez. Çin Seddi’nin bugün ayakta kalan kısmı 8000 kilometre uzunluğunda ama ortalama 6 metre genişliğindedir. Bu yüzden uzaydan, mesela Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan fark edilmesi imkansızdır. Hava, ışık gibi şartlar çok iyi olsa bile, bu uzaklıktan, bu büyüklükteki bir şeyi görebilmek için, gözün normal bir insan gözünden yaklaşık 10 kat daha hassas olması lazımdır.
Kaynak: Haber- Hatice Zeybek