Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki 7 bin yıllık tarihi ören yerinde, Aristoteles ve Platon’un öğrencilerinin de bulunduğu Assos’ta, insanların nasıl yaşadıklarını anlamak için önemli bir fırsat sunuyor.
Assos Ören Yeri, 7 bin yıllık bir tarihe sahip olan ve Yunan şehir devletlerinin iyi korunmuş örneklerinden biri olarak kabul edilen bir antik kenttir. Burada, Platon’un öğrencileri de dahil olmak üzere pek çok ünlü filozof faaliyet göstermiştir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurettin Arslan liderliğindeki 25 kişilik bir arkeoloji ekibi, bu ören yerinde kazı çalışmalarına devam etmektedir. Assos Ören Yeri’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, İÇDAŞ ve Çanakkale Valiliği’nin desteklediği bir kazı projesi yürütülüyor. Bu projede, farklı üniversitelerden gelen akademisyen ve öğrenciler 12 ay boyunca çalışıyorlar. Kazı alanında ve laboratuvarda, eserlerin onarımı, düzenlenmesi ve belgelenmesi işlemleri yapılıyor. Kazı çalışmalarının bir bölümü, Roma Dönemi’ne ait bir çeşmenin yanındaki çöplükte gerçekleştiriliyor. Burada, MÖ 3. yüzyıldan kalma, Assos’ta insanların günlük yaşamında ve dini törenlerde kullandıkları seramik kaplar, heykelcikler ve kandiller bulunuyor. Bu eserler, 2 bin 300 yıl önceki Assos’ta yaşamın izlerini ortaya koyuyor.
Roma Dönemi’nde yapılan bir çeşmenin yanındaki çöplükte, Assos Ören Yeri’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Burada, Assos’ta insanların günlük yaşamında kullandıkları eserler bulunduğunu belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan,“Çeşme yapısının kenarındaki boşlukta gündelik hayatta kullanılan parçalar ele geçirildi. Bu parçalardan yüzlerce var. Bazıları iyi korunmuş örnekler. Bu parçalardan insanların günlük hayatta içmek için kullandıkları seramik kaplar, insanların aydınlatmada kullandıkları lamba, kandil dediğimiz objelerden çok fazla sayıda örnek var. Pişmiş topraktan yapılmış 'terracottalar' dediğimiz heykelcikler var. Assos’ta biliyoruz ki, klasik dönemden itibaren üretimi olduğunu biliyoruz. Terracottalar mezarlara hediye olarak kullanılan eşyalar. Bu parçaların dışında çocukların oyuncak olarak kullandıkları objeler arasında yer alıyor. Önümüzdeki 1 ay içinde bu çöplükte bulunan bütün eserlerin istatistiğini yapıp, üzerine çalıştığımız zaman, Assos’ta antik dönemde millattan sonra 3 ve 4’üncü yüzyılda insanların gündelik yaşamları hakkına bilgiler elde edebileceğiz. Bu parçaların tarihleri, bazı terrecottalar Helenistik Dönem dediğimiz belki milattan önce 2. yüzyıla kadar gidiyor ama ağırlıklı olarak bu çöplüğün tarihinin milattan sonra 3 ve 4’üncü yüzyıl olduğunu söyleyebiliriz. Geç Roma Dönemi olduğunu söylemek mümkün” dedi.
Kaynak: İHA