Manisa’nın kuzeyinde 24 km ilerlediğinizde karşınıza Spil Dağı çıkar. Bu dağ, Türkiye’de beton yığınlarının, alışveriş merkezlerinin, gökdelenlerin yaygınlaştığı bir dönemde doğal güzelliğini koruyan nadir yerlerden biridir. Spil Dağı, oraya giden herkesi etkiler. Manisa halkı da bu dağı özenle korur. Ama bu dağın güzelleşmesinde büyük payı olan gizli bir kahraman da vardır. Bu kahramanın adı: Manisa Tarzanı...

Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi kimdir?

Manisa Tarzanı, asıl adı Ahmeddin Carlak veya Ahmet Bedevi olan, 1899 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun Samarra şehrinde doğmuş ve Türkiye’nin Manisa şehrinde ölmüş bir Türkmen’dir. Kerkük kökenli olan Manisa Tarzanı, Türk Kurtuluş Savaşı’na katılmış ve bu yüzden İstiklal Madalyası almıştır.Savaşta gösterdiği kahramanlıktan dolayı İstiklal Madalyası almış, ancak Manisa’nın yanan ormanlarını görünce çok üzülmüştür. Bu yüzden, vatanına hizmet etmeye devam ederek, ağaç dikerek Manisa’yı yeşillendirmiştir.

Ahmet Bedevi Kimdir İşte Manisa Tarzanı'nın Hikayesi... (2)

Ahmet Bedevi, çok fakir ve yalnız bir hayat sürmüştür. Belediyeden aldığı az miktardaki maaşıyla bile ihtiyaç sahiplerine yardım etmiştir. Tarzan filmi gösterime girdiğinde, halk onunla özdeşleştirerek ona “Manisa Tarzanı” lakabını takmıştır. Bedevi, yaz kış şort ve lastik ayakkabı giymiş, Spil Dağı’ndaki küçük bir kulübede yatmıştır. Saç ve sakalını uzattığında, halk ona “hacı” ve “topçu hacı” demiştir. Çünkü, her gün saat 12:00’de eski bir top arabasıyla top atarak saati bildirmiştir.

Ahmet Bedevi Kimdir İşte Manisa Tarzanı'nın Hikayesi... (1)

Demokrat Parti’nin seçim vaadine inanmış, ancak aldatıldığını fark etmiştir. Buna rağmen, vazgeçmeden ağaç dikmeye devam etmiştir. Türkiye’nin her yerini görmek isteyen Ahmet Bedevi, Manisa Dağcılık Kulübü’ne katılmıştır. 1950 seçimlerinde Demokrat Parti’yi desteklemiş, tüm şehir halkıyla birlikte kampanya yapmıştır. Demokrat Parti seçimi kazanmıştır. Yeni dostlarıyla Toroslar’a, Cilo Dağı’na, Munzur Dağı’na çıkmış, Türk bayrağını dalgalandırmıştır. Anadolu’yu gezerken, insanların ilgisini çekmiş, hem mahcup olmuş hem de sevinmiştir.

Ahmet Bedevi Kimdir İşte Manisa Tarzanı'nın Hikayesi... (3)

Manisa Tarzanı nasıl, neden öldü?

Tarzan, Manisa’nın simgesi olan ağaç ve yeşillik sevgisiyle tanınıyordu. Türkiye’nin dağlarını tek tek tırmandıktan sonra Manisa’ya geri geldiğinde, ağaçların kesildiğini gördü. “Ben yokken ulu çamları yok etmişler, çocuklarını yitirmiş bir baba gibi hissediyorum, göğsümde bir acı var, katlanamıyorum” diyerek çok üzüldü. Kalbi dayanamayıp kriz geçirdi ve hastaneye götürüldü.

Fazla yorulduğu için kalp yetmezliği olduğu anlaşıldı. Doktorlar ona daha az yorulmasını tavsiye ettiler ama o hastaneden çıkınca hemen, şehir merkezindeki parkta yapılmış yeni kulübesine değil, Spil Dağı’nın eteğindeki eski kulübesine gitti. Sağlık şartları bakımından tekrar hastaneye kaldırıldığı 31 Mayıs 1963 günü ise hayatını kaybetti.

Otomobil alev alev yandı! Otomobil alev alev yandı!

Manisa Dağcılık Kulübü Kurucularından Haydar AKSAKAL'ın Manis Tarzanı ile olan anısını şöyle anlatıyor:

"Tarzan'la birlikte Konya'ya gitmiştik. Orada Mevlana Müzesi'ni gezmeye karar verdik. Tarzan, kenti her zamanki gibi şortuyla geziyordu ve müzeye geldiğimizde kapıdaki görevli, onu bu kılığıyla içeri alamayacağını söyledi. İçeri girmek için direnmemiz işe yaramadı. Ancak daha sonra Tarzan, görevliye kapıdaki tabelayı gösterdi. Tabelada Mevlana'nın o meşhur sözü, "Ne olursan ol gel" yazıyordu. Bunun üzerine görevli çok mahcup oldu; özür dileyerek bizi içeri kendisi davet etti.

Tarzan her zamanki gibi Konya'da da kılığıyla çok dikkat çekmişti. İnsanlar onu görmek ve ona dokunmak için birbirini eziyor, zaman zaman trafiğin bile aksamasına neden oluyorlardı. Bu nedenle dönemin Konya Valisi şehirde gezmemizi yasaklamıştı ve şehirden ayrılana kadar stadyumda kalmamızı istemişti. Niğde'de de insanların izdihamı yüzünden ezilme tehlikesi atlatıp polise sığındık. Buna rağmen Tarzan insanların arasına çok karışmayan, içe kapanık bir yapıdaydı.

Sıkça Sorulan Sorular

Manisa Tarzanı nerede yaşıyordu?

Manisa Tarzanı lakaplı Ahmet Bedevi, Manisa’nın Spil Dağı’nda küçük bir kulübede yaşıyordu.

Manisa Tarzanı kaç yaşında öldü?

Manisa Tarzanı lakaplı Ahmet Bedevi 64 yaşında hayatını kaybetmiştir.  Manisa Tarzanı, hayatı boyunca olduğu gibi öldükten sonra da sevgisini korudu. Manisa halkı, onu heykelini dikerek onurlandırdı ve her yıl 31 Mayıs ile 5 Haziran arasında anma törenleri düzenleniyor.

Ahmet Bedevi Kimdir İşte Manisa Tarzanı'nın Hikayesi... (6)

Manisa Tarzanı heykeli nerede?

 Manisa Tarzanı heykeli, Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde Anafartalar Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Ahmet Bedevi Kimdir İşte Manisa Tarzanı'nın Hikayesi... (4)

Manisa Tarzanı mezarı nerede?

Manisa Tarzanı olarak bilinen Ahmet Bedevi, Manisa’nın Şehzadeler ilçesindeki Çatal Mezarlığı’nda yatmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi