Kantara bölgesindeki dağda, bin 700 yıllık Roma yapımı su tüneli bulundu. Köylülerin varlığından haberdar olduğu tünele yetkililer ilk kez girdi. Sofraz Çayı’nın suyunu tarlalara taşıyan bin 700 yıllık Roma su tüneli, 80 santim genişlik ve 1,5-2 metre yükseklikte oyulmuş. Tünel, çay kenarındaki su kanalıyla birleşerek güneydeki arazilere uzanıyor.

Adıyaman Müzesi Müdürü Mehmet Alkan ve Geçitli köyü Muhtarı Abdullah Güllü, bin 700 yıllık Roma su tüneline girdi. Tünelde yarasaların yaşadığı ve ilginç bir yapıya sahip olduğu görüldü. Aynı bölgede Roma dönemine ait yaşam alanları ve kaya mezarları da bulundu. 

Tarihin sıfır noktasında yaban domuzu ve insan heykelleri keşfedildi Tarihin sıfır noktasında yaban domuzu ve insan heykelleri keşfedildi

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, tünelin muazzam bir yapı olduğunu belirterek, “M.S. 3. yüzyılda, yani günümüzden bin 700 yıl öncesine ait bu tünelin Sofraz Çayı’ndan akan suyu yaşam alanının diğer tarafında bulunan tarlalara ulaştırmak için yapıldığını keşfettik. Günümüzden bin 700 yıl öncesinde yapılmış olan bu su tünelinin ne kadar muazzam bir görüntüde olduğunu gördük. Muhteşem bir işçilik, muhteşem bir sanat eseri olan bu tünel Adıyaman’da bulunan en uzun su tünelidir. Çok değerli olan bu su tünelini görmek için tüm yerli ve yabancı ziyaretçileri buraya bekliyoruz” dedi.
Geçitli köyü Muhtarı Abdullah Güllü ise "Daha önce burada tünel olduğunu biliyorduk ama içine girmeye çekiniyorduk. Müdürümüz geldi, beraber girdik. Bu taraftan girdik, öbür taraftan çıktık. İncelemelerde bulunduk. Çok muhteşem ve güzel bir tünel” dedi.

Kaynak: İHA