Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin Cumhur ittifakının zaferiyle sonuçlanmasının ardından siyasette kartlar 2024 yerel seçimleri için yeniden karılmaya başladı. Cumhur ittifakı 14 ve 28 Mayıs'taki zaferini yerel seçimlerde taçlandırmak isterken, mağlubiyetin şokunu atlatamayan muhalefet ise seçmen kitlesindeki kırgınlığı atmak için yerel seçimleri bir fırsat olarak görüyor.

Şimdi gelin hep birlikte Manisa ve Sarıgöl’de iktidar ve muhalefet kanadının yerel seçimlere ilişkin çalışmalarına göz atalım. Öncelikle seçimin galibi olan Cumhur ittifakından başlayalım.

 Manisa ve Sarıgöl’de 14 Mayıs seçimlerinde Cumhur ittifakı içinde oy düşüşüne rağmen en yüksek oyu alan yine AK Parti oldu.  MHP’nin ise anketlerin tersine oylarının ciddi oranda artış gösterdiği de gözlerden kaçmıyor. Bunun üç sebebi bulunuyor. 

Birincisi; İYİ Parti seçmeninin 6’lı masadaki HDP krizinden son derece rahatsız olduğu, Meral Akşener’in masadan kalkıp tekrardan oturması sonucu seçmenin İYİ Parti’ye olan güvenin kırılmasıyla milliyetçi oyların yeniden MHP’ye dönmesi olarak kabul edilebilir.

İkincisi ise; Hem bölgede, hem de Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracat şampiyonu olan Uçak Kardeşler firmasının sahibi Ali Uçak’ın, MHP’den Manisa Milletvekili adayı gösterilmesi bölge çiftçisinin oylarını MHP’ye topladı.

 Üçüncüsü ise; Ekonomik sebeplerden dolayı AK Parti’ye kızgın olan seçmenin tercihini yine Cumhur İttifakında olan MHP’den yana kullanması gösterilebilir.

Kaçak yapı nereye şikayet edilir? Kaçak yapı şikayet edilirse ne olur? Kaçak yapı nereye şikayet edilir? Kaçak yapı şikayet edilirse ne olur?

Öyle ki AK Partinin kalesi olan Karacaali’de dahi MHP’nin birinci, AK Partinin 2. çıkması bu etmenlerin önemli göstergelerinden.

Karacaali seçmeninin özellikle gölet projesinden dolayı AK partiye küskün olması da bu sonucun bir diğer etkeni.  Vatandaş, 2018 seçimlerinde eski AK Parti Milletvekili Süleyman Turgut’un Karacaali’deki konuşmasını görünüşe göre unutmamış.

Tüm bu gelişmelerin ardından Sarıgöl’de AK Parti ile MHP’nin arasında sadece 228 oy farkı oluştu. Şimdi gelelim 2024 seçimleri için yaşanabilecek muhtemel gelişmelere. Özellikle Ekim ve Kasım ayında pik noktasına ulaşacak olan Belediye Başkan aday adaylıkları için arka plandaki gelişmeler şimdiden hız kazanmış durumda.  28 Mayıs seçim zaferini sonucunda Belediye Başkanı Necati Selçuk’un tüm Cumhur İttifakı bileşenlerinin bir arada olduğu bir ortamda; Yerel seçimlerde kim çıkarsa çıksın, hep birlikte destek olalım’’ çıkışıyla fitillenen adaylık süreci, Cumhur ittifakında farklı hesapları da berberinde getirdi.

Geçen seçimde Cumhur İttifakı Belediye Başkan adayı olarak Necati Selçuk’u destekleyen AK Parti, ''bu defa sıra bizde'' diyerek kendi adayını çıkarmanın hesabını yapıyor. MHP seçmeni ise Cumhur İttifakı Belediye Başkanı olarak Necati Selçuk’un devam etmesini istiyor. AK Parti’de Belediye başkanlığı için ilçe Başkanı Nihat Demirci ismi ön plana çıkıyor.  Edinilen kulis bilgilerine göre Nihat Demirci’nin belediye başkanı adayı olmak istediği,  öyle ki yakın çevresine kendi adaylığı için nabız yoklattığı da gelen bilgiler arasında. Nihat Demirci’nin Belediye Başkan adayı söylentileri AK parti seçmenini de heyecanlandırmış vaziyette.  Nihat Demirci'nin olası belediye başkan adaylığı sonrası boşalacak ilçe başkanlığı koltuğuna ise Tufan Dede, Av.Fergül Tatar ve Ziraat Yüksek Mühendisi Hamit Erden isimleri konuşuluyor. Tufan Dede'nin yakın çevresine ilçe başkanlığına aday olduğunu açıkladığı, eski ilçe başkanlarına destek ziyaretleri dahi yaptığı da gelen bilgiler arasında. Önceki dönem Kadın Kolları Başkanı Fergül Tatar’ın ise teşkilatta ağırlığı olan sevilen bir isim olduğu biliniyor. Tatar’ın ismi son zamanlarda AK Parti ilçe başkanlığı için çokça konuşulmaya başlandı. Ziraat Yüksek Mühendisi Hamit Erden ise ilçe başkanlığı için adı geçen bir diğer isim. Erden’in Yüksek Ziraat Mühendisi olması bölge çiftçisinin sorunlarını ve çözümlerini daha iyi anlayabilmesi adına unsur.

Şuan hali hazırda Büyükşehir ve Sarıgöl’ün MHP’de olması seçimlerde Cumhur ittifakı Belediye Başkan adaylarının da yeniden MHP’nin adaylarından olmasını tahmin etmekte güç değil. Fakat Manisa'da 324 bin oy ile 1. parti olan AK Parti’de teşkilatlar Manisa Büyükşehir'i istiyor. Hali hazırda MHP'de olan Manisa Büyükşehir Belediyesi, bu defa AK Parti adayına verilir mi? bunu da zaman gösterecek.

Dönelim Sarıgöl'e, AK Parti'nin kendi adayını çıkarmak istemesi ve Nihat Demirci adının belediye başkanlık için çokça duyulması Necati Selçuk’un da gündeminde. Necati Selçuk tüm bu gelişmeleri yakından takip ediyor.

AK Parti'nin kendi adayını çıkarmak istemesi, mevcut AK Parti ilçe yönetimi ile Necati Selçuk'un arka planda yaşadığı soğuk rüzgârların kamuoyuna yansımış hali olarak ortaya çıkıyor.

AK Parti'nin kendi adayını çıkarma isteği yerel seçimlerde MHP ile yapılacak il ve ilçe pazarlığı sonucunda olgunlaşacak.

 Şimdi gelelim Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk’a. İki dönemdir Sarıgöl Belediye Başkanı olan Necati Selçuk 3. dönemde de yeniden belediye başkan adayı olarak seçime girmek istiyor.

AK Parti’nin Belediye Başkan adayı girişiminin de farkında olan Selçuk, seçime ittifakın Belediye başkan adayı olarak girmesi halinde, geçen seçimdeki AK parti yönetimden gördüğü desteği aynı ölçüde alamama ihtimalide bulunuyor. Bu durum sadece AK Parti’nin kendi belediye başkanlığını çıkarmak istemesine bağlı değil. Necati Selçuk'un AK Parti ilçe yönetimiyle yaşadığı belli konulardaki doku uyuşmazlığı da bunun bir sonucu.

Tabi bu süreç seçim atmosferine girildiğinde kartların yeniden dağıtılması sonucu değişebilir. Muhalefetin çıkaracağı adayda Selçuk için son derece önemli. Muhalefet, vatandaşta karşılığı olmayan bir aday çıkarırsa, Selçuk’un olası Cumhur ittifakı Belediye başkan adayı olarak girdiği seçimi son derece rahat geçirmesi sürpriz olmayacak.

Fakat Necati Selçuk her ihtimale karşı stratejisini de belirliyor. Selçuk’un 2019’da seçim sürecinde vaat ettiği birçok proje şuanda gerçekleşmiş olmasa da, bir kısmı seçime hazır olacak. Özellikle Sarıgöl’ün önemli bir eksiği olan mesire alanı sorununu Veli Çeşmesi Mesire alanı ve Millet Bahçesi projesiyle ortadan kaldıracak olan Necati Selçuk, bu projeyle vatandaşı oldukça mutlu edecek.

İhale aşamasında olan Sarıgöl Meydan Projesinin de yılsonuna kadar yapımına başlanacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortak yürütülen içerisinde Tenis, Kapalı yüzme havuzu, kafeterya gibi çeşitli hizmetlerin sunulduğu Spor Kompleksi projesinin de bu sürede tamamlanması ve halkın hizmetine sunulması bekleniyor.

 Necati Selçuk bir yandan eser siyasetini güçlendirirken, diğer yandan 2019 seçimi sonrası yaptığı hatalardan da ders almış gözüküyor. 2019 seçiminde yaptığı zafer konuşmasıyla başlayan ‘hesap vakti’ temasıyla sergilediği agresif çıkışını, yenilgiyle sonuçlanan Ziraat Odası seçimi sonrasında bir kenara koyduğu, daha yapıcı ve eser siyasetine yöneldiği de gözden kaçmıyor. Necati Selçuk’un tek stratejisi tabi ki bu değil. Selçuk’un önümüzdeki seçim sürecinde meclis üyeleri üzerinde de ciddi bir revizyona giderek, halkın karşısına yeni bir vitrinle çıkması bekleniyor.

Şimdi gelelim İttifakın bir diğer ortağı olan Yeniden Refah Partisi’ne. Türkiye’de Erbakan adıyla Milli Görüşü yeniden canlandıran Yeniden Refah Partisi, Türkiye’de almış olduğu oy oranıyla anketleri tepetaklak eden bir diğer siyasi parti oldu.  Almış olduğu oy oranı ve kazandığı 5 Milletvekili ile girdiği ilk seçimde meclise girmeye hak kazanan Yeniden Refah Partisi, özellikle Erdoğan sonrası Türkiye siyasetinde önemli bir yerde konumlanacak. Yeniden Refah Partisi, Hayra motor, şer’e fren prensibiyle izlediği politika ve sorunlara yönelik geliştirip sunduğu çözüm projelerinin dışında, siyasete kazandırdığı nezaket dili ile ülke genelinde olduğu gibi Sarıgöl’de de adından çokça söz ettirdi.

Yeniden Refah Partisi 14 Mayıs Milletvekili seçimlerinde Sarıgöl’de hedeflediği oy oranına çokta ulaşamasa da, vatandaşın gözünde izlediği siyaset ile takdir kazandı. Yeniden Refah Partisi’nin gerek ülke, gerek Sarıgöl siyasetinde ilerleyen yıllarda etkisini daha da arttıracağı da aşikâr. Yeniden Refah Partisi’nin, 2024 yerel seçimlerde başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere büyükşehirlerde ittifakla hareket edeceği, geri kalan tüm il ve ilçelerde kendi adaylarını çıkaracağı konuşuluyor. Bu durumda Manisa’da ittifak olmaması halinde, il genelinde kendi adaylarıyla seçmenin karşısına çıkacak.

Sarıgöl’de ise olası ittifaksız girilecek olan yerel seçimlere, İlçe başkanları doğal Belediye Başkan adayıdır geleneği ile İlçe Başkanı Rıdvan Kocatürk’ün  Belediye Başkan adayı gösterilmesi sürpriz olmaz. Siyasette son yıllardaki ve geçmişte yaşanan seçimlere baktığımızda bir oyun dahi çok değerli olduğu görülüyor. Hatırlayın eski Belediye Başkanlarından Kemal İlter Sarıgöl’de 7 oy farkla seçimi kazanmıştı. 2019 yerel seçimlerinde Manisa’nın Yunusemre ilçesinde 24 oy farkla AK Parti adayı Mehmet Çerçi ipi göğüsleyen isim olmuştu. Yine Yalova’da 6 oy farkla Belediye Başkanlığı CHP’ye kalmıştı. Bu noktada Yeniden Refah Partisi’nin olası seçime ittifaksız girmesi ilçede dengeleri tamamen değiştirebilir.

Şimdi gelelim muhalefet kanadına. CHP 14 Mayıs seçimlerinde Sarıgöl’de önceki seçimlerdeki oy oranını korumuş vaziyette. Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan İlçe başkanlığı seçimlerine hazırlanan CHP ilçe örgütünde bayrak değişimi gerçekleşecek. Mevcut Başkan Halil Erman Eryılmaz ilçe başkanlığına yeniden aday olmayacak. CHP’de İlçe Başkanlığı için Nuri Sarı ismi ön plana çıkıyor. İlçe Başkanlığı seçimini hızlı bir şekilde geçirip bir an önce yerel seçimlere yönelmek isteyen CHP ilçe örgütü, iki dönemdir alamadığı Sarıgöl Belediye Başkanlığı hasretine son vermek istiyor. CHP’de Belediye başkanlığı için adı ön plana çıkan önceki dönem ilçe Başkanı Tahsin Akdeniz, açıktan adaylığa yeşil ışık yakan ilk isim oldu.

Tahsin Akdeniz’in adaylık çalışmalarına hız verdiği de gözleniyor. CHP’de adı belediye başkanlık adayı için geçen tek isim Tahsin Akdeniz değil. Mevcut ilçe başkanı Halil Erman Eryılmaz da belediye başkan adaylığı için öne çıkan isimler arasında. Eryılmaz’ın adaylık için net bir beyanatı bulunmazken. Yakın çevresine de ‘elimi taşın altına koymaktan çekinmem’ mesajı verdiği de gelen bilgiler arasında.

CHP’de ilçe başkanlığı için yapılan ön seçim belediye başkanlığında da yapılacak mı? Yoksa başkan adayı genel merkez atamasıyla mı gerçekleşecek merak konusu.  CHP, eğer seçim kazanmak istiyorsa daha önceki seçim sürecinde yaptığı hatalardan uzaklaşmalı, stratejisi, öngörüsü olan ve vatandaşta karşılığı bulunan bir aday etrafında bütünleşip yoluna devam etmek zorunda. Aksi takdirde 14 Mayıs seçiminde elde ettiği başarıyı harcama tehlikesi var. CHP’de işler böyleyken gelelim İYİ Parti’ye.

Sarıgöl İYİ Parti teşkilatı seçim sonrası derin sessizliğe bürünmüş durumda. İYİ Parti bu seçimlerde sergilediği politika ve duruş neticesinde ülke genelimde tabiri caizse yerinde saydı desek doğru olur. Sarıgöl’de 2018’e göre 2 bin oy kaybeden İYİ Parti, ilçede tam bir sükûtu hayale uğradı.

Ahmet Aktan’ın ilçe başkanlığını bırakmasının ardından ilçe başkanlığı koltuğuna oturan Hacı Ahmet Uysal yönetimindeki İYİ Parti,  şuanda sessizliğini koruyor. İYİ Parti yerel seçimlerde CHP ile ittifak olacak mı? Yoksa kendi adayını mı çıkartacak zaman gösterecek. Fakat şuanda İYİ Partide kamuoyuna yansıyan bir hareketlilik gözükmüyor.

Seçimin partiler bazındaki gelişmeleri böyleyken dikkatlerden kaçmayan bir detay daha var. Gergin geçen Sarıgöl Ziraat Odası seçimleri sonunda yaptığı açıklamayla; Sarıgöl Ziraat Odasının artık ilçedeki tüm seçimlere karışacağını ifade eden Başkan Ali İhsan Ülgen’in, yerel seçimlerde nasıl bir pozisyon izleyeceği de merak konusu.

Sarıgöl siyaseti 2024 seçimlerine doğru giderken, siyasiler satranç tahtasında yerlerini almaya devam ediyor. Günün sonunda kimin vezir kimlerin piyon olacağını ise zaman gösterecek.

Ne tarafız Ne muhabir Biz Gazeteciyiz.

Manisa’nın medya gücünde bir sonraki analiz haberimizde görüşmek üzere.

Kaynak: Haber Merkezi