Ülkemizde büyük önem ve değer verilen Kurban Bayramına sayılı gün kaldı. Gün geçtükçe meraklarda artmaya başladı. Bu meraklı soruların başında ise, Dişi koyun kurbanlık olur mu? Dişi koyun kesilir mi? Dişi koyun akika olur mu? Gibi sorular yer aldı. Bizde sizler için bu meraklı sorulara yanıtlar araştırdık ve derledik. Haberimizin içeriğinde mevcuttur, işte meraklı soruların yanıtı...

Dişi koyun kurbanlık olur mu? 

Deve, sığır...vb. büyükbaş hayvanlarla, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanların belirli şartları taşımaları durumunda, erkek olsun dişi olsun kurban olarak kesilebilecekleri hususu Hz. Peygamber’in hadis ve uygulamaları ile sabittir.

Kurban edilecek hayvanın cinsiyeti ibadetinin fazileti açısından bir ölçü değildir. Ancak sığırın dişisinin kurban edilmesinin faziletli olduğu görüşünü ileri süren bazı fakihler olmuştur.

Günümüzde aynı esastan hareketle dişi sığırların kurban edilmesinin hayvan üretimine zarar vermesi hâlinde, erkek sığırların tercih edilmesi uygun olur. Ayrıca kurbanlık hayvanın erkek veya dişi olması, kurbanın geçerlilik şartları arasında yer almamaktadır.

Dişi koyun kesilir mi?

Ülkemizde başta kırmızı et ihtiyacını gidermek için ve sayısını artırmak amacıyla tercik edilmemektedir.

Dişi koyun eti yenir mi?

Dişi Koyun eti, Mâlikî ve Şafiî mezhebi alimleri kurbanlık hayvanlarda genel olarak erkek cinsini dişi cinsine göre faziletli görmektedirler. Ancak, Hanefî mezhebi âlimleri ise koyunda erkek; keçi, deve ve sığırda ise dişi cinslerinin daha faziletli olduğunu ifade etmişlerdir.

Dişi kuzu eti kokar mı?

Dişi Kuzu eti kokar mı sorusu ise bir diğer merak konusu oldu. İşte sorunun yanıtı...

  • Kuzu eti kokmaz.
  • Koyun eti kokar.

Dişi koyun adak olur mu?

Bununla birlikte kurbanlık hayvanın erkek ya da dişi olması, kurbanın geçerlilik koşulları arasında yer almamaktadır.

Dişi koyun akika olur mu? Akika etinden kimler yiyebilir?

Akika kurbanı için belirlenen ve en önemli şartlar şunlardır; Kız ya da erkek olmak üzerine yeni bir çocuğun doğmuş olması gerekir. Bu aynı zamanda, manda, sığır, koyun, deve ya da keçi olabilir.

Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır. Akika kurbanının etinden anne,baba dahil herkes yiyebilir.

Koyun dişi mi erkek mi? Koyun hangi cinsiyet? Şişek nedir? 

  • Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu denir
  •  Bir yaşındaki koyuna toklu,
  • 2 yaşındakine şişek denir,
  • 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.

Sütü Sağılan Hayvan Kurban Olur mu?

Sütlü olan sütü sağılan hayvanı kurban etmek mekruhtur. İlaçsız,sütü kesilen ve doğurması yakın olan hayvanı ve yavrusu küçük olan hayvanı da kurban olarak kesmek mekruhtur.

Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olabilen şey anlamına gelen  kurban kelimesi dini açıdan Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, Allah’a yaklaşmak ve Allah’ın rızasına ulaşabilmek amacı için ibadet maksadı ile beraber, belli koşulları taşıyabilen hayvanı usulüne uygun olacak bir biçimde kesmeyi ve bu gayeyle kesilmiş olan hayvanı ifade eder.

Kurban ibadeti, Allah’ın rızasını kazanmak için ümit edilmektedir. Peki, Kurbanlıkların Cinsiyeti İbadeti Etkiler mi?Kurban  Kesilebilecek Hayvanların Nitelikleri Ne? İşte meraklı soruların yanıtı...

Manisa Halkının En Çok Tercih Ettiği Yemek Belli Oldu! Manisa Halkının En Çok Tercih Ettiği Yemek Belli Oldu!

Kurban  Kesilebilecek Hayvanların Nitelikleri Ne?

Deve, sığır ve benzeri büyükbaş hayvanlar ile koyun ya da keçi gibi küçükbaş olan hayvanların belirli koşulları taşımaları ile birlikte, erkek olsun ya da dişi olsun fark etmeksizin kurban şeklinde kesilebilecekleri konusu Hz. Peygamberin hadislerinde görülmüştür.

Kurban edilecek olan hayvanın cinsiyetinin ne olduğu, kurban ibadetinin fazileti bakımından herhangi bir ölçü olmamaktadır.  Tarıma dayalı olan bir toplum içerisinde erkek sığırın kuvvetinden daha çok yararlanılma olanağının mevcut olması göz önünde bulundurulması ile birlikte böyle dişi kurbanlığın seçilmesi görüşünün ortaya atılmış olma olasılığı yüksektir.

Günümüzde de aynı durumdan hareket ederek dişi olan sığırların kurban edilmesi durumunun hayvan üretimine zarar vermesi halinde, erkek sığırların daha fazla tercih edilmesi uygun olmaktadır.

Kurbanlık hayvanın erkek ya da dişi olması, kurbanın geçerlilik koşulları arasında yer almamaktadır. Sonuç itibari ile bakıldığında günümüzde kurbanlığın cinsiyeti, kurban ibadetinin yerine getirilmesi üzerinde bir engel değildir.

  • Erkek veya dişi kurbanların hangisinin kesileceği konusunda herhangi bir şart ya da kural bulunmamaktadır. ‘Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir.
  • Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.
  • Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalı ve kesim esnasında hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir. Kurbanlık hayvanın sağlıklı, uzuvlarının tam ve besili olması da büyük önem taşımaktadır.
  • “Kurbanlık hayvanın davranış, yürüyüş, vücut yapısı ve şekli normal, tüyleri düzgün ve parlak, gözlerinde canlı bir bakış olması, geviş getirmesi ve solunumunun düzgün olması gerekir. Hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu ve memesi kesik, dişlerinin tamamı ya da çoğu dökük hayvanlar kurban edilemez.
  • Hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı olması, topal olması, hafif hasta olması, bir kulağın delik veya yırtılmış olması hayvanların kurban olarak kesilmesine mani değildir. 
  • Gelişmesini tamamlamamış veya etleri olgunlaşmamış çok genç hayvanlar, gebe hayvanlar, bir hafta önce doğum yapmış hayvanlar, vücut sıcaklığı çok yüksek olan hayvanlar kurban edilmemelidir.
  • Kurbanlık hayvanların belirli bir yaşa sahip olmaları gerekir. Devenin 5, sığır ve mandanın 2, koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • Altı ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olursa kurban edilebilir. Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır.

Deve, sığır gibi büyükbaş hayvanlarla, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanların belirli şartları taşımaları durumunda, erkek olsun dişi olsun kurban olarak kesilebilecekleri hususu Hz. Peygamber'in hadis ve uygulamaları ile sabittir.

Kaynak: Hatice Zeybek