Dünyanın buzdolabı dediğimiz Antartika'da buzullar ne durumda? Bilim adamları bu konuda neler söyledi?  işte detaylar...

Bilim insanları, Antartika'nın 1997'den bu yana 7,5 ton buz kaybettiğini ortaya çıkardı

Çalışma, milyonlarca ton tatlı suyun okyanusa girmesiyle birlikte buz raflarının %40'ından fazlasının küçüldüğünü ortaya koyuyor.Antartika'daki buz sahanlıklarının %40'ından fazlası 1997'den bu yana küçüldü ve değişikliği iklim çöküşüne bağlayan bir çalışma, neredeyse yarısının "iyileşme belirtisi göstermediğini" ortaya çıkardı.

BİLİM İNSANLARI UYARDI! DÜNYANIN SONU MU GELİYOR (4)

Leeds Üniversitesi'ndeki bilim insanları, 1997 ile 2021 yılları arasında batıda 67 ton buz kaybı, doğuda ise 59 ton buzun eklendiğini, bunun da 7,5 ton net kayıpla sonuçlandığını hesapladı.Antartika'nın batı yakasındaki ılık su buzları eritirken, doğudaki buz rafları ya aynı kaldı ya da su daha soğuk olduğu için büyüdü.Buz rafları buzulların ucunda yer alır ve denize akış hızlarını yavaşlatır. Buzullar küçüldüklerinde denize daha fazla miktarda tatlı su salarlar ve bu da Güney Okyanusu'nun akıntılarını bozabilir.

BİLİM İNSANLARI UYARDI! DÜNYANIN SONU MU GELİYOR (1)

Dünya gözlemi uzmanı ve araştırmanın lideri Dr. Benjamin Davison şunları söyledi: “Buz rafının bozulmasına dair karışık bir tablo var ve bu, Antartika çevresindeki okyanus sıcaklığı ve okyanus akıntılarıyla ilgili."Batı yarısı, buz raflarını aşağıdan hızla aşındırabilecek ılık suya maruz kalırken, doğu Antartika'nın büyük bir kısmı şu anda kıyıdaki bir soğuk su bandı tarafından yakındaki sıcak sulardan korunuyor."

Bilim insanları, uzun kutup gecelerinde kalın bulutun arkasını görebilen uyduları kullanarak buzdaki yıllık değişiklikleri ölçtüler.Araştırmacılar, dünyanın geri kalanı için zincirleme etkileri olabilecek buz raflarının sağlığını analiz etmek için uzaydan alınan 100.000'den fazla görüntüyü incelediler ve bulgularını Scientific Advances dergisinde yayınladılar.

Sivas'ta deprem ve yangın tatbikatı! Sivas'ta deprem ve yangın tatbikatı!

BİLİM İNSANLARI UYARDI! DÜNYANIN SONU MU GELİYOR (2)

25 yıllık dönemde okyanusa salınan tahmini 67 ton tatlı su, dünya çapında ısı ve besin taşıyan okyanus akıntılarını etkiliyor.Bilim adamları, buz kaybının iklim krizinin bir sonucu olduğuna inanıyor çünkü doğal çeşitlilik döngüsünün bir parçası olsaydı daha fazla buz yeniden büyüyecekti.

Davison şunları söyledi: "Buz raflarının çoğunun hızlı, ancak kısa ömürlü bir küçülme döngüsünden geçmesini, ardından yavaş yavaş yeniden büyümesini bekliyorduk. Bunun yerine neredeyse yarısının herhangi bir iyileşme belirtisi göstermeden küçüldüğünü görüyoruz.”

Geçen ay yapılan bir araştırma, Antartika'nın muhtemelen dünyanın geri kalanına göre neredeyse iki kat daha fazla ve iklim krizi modellerinin öngördüğünden daha hızlı ısınacağını ortaya çıkardı .

BİLİM İNSANLARI UYARDI! DÜNYANIN SONU MU GELİYOR (3)

Fransa'daki bilim insanları, 1000 yıl öncesine giden sıcaklıkları yeniden oluşturmak için 78 Antartika buz çekirdeğini analiz etti ve kıtadaki ısınmanın, doğal dalgalanmalardan beklenebileceklerin dışında olduğunu buldu.

Kaynak: Haber Merkezi