Kobani davasında cezalar belli oldu! Kobani davasında cezalar belli oldu!

Akaryakıt fiyatlarına gelen peş peşe gelen zamlar, petrol fiyatları düşse de indirim beklentilerini boşa çıkarıyor. Neden böyle oluyor?Benzin fiyatı düşerken Motorin neden düşmüyor?Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor? 5 soruda akaryakıt fiyatlarının nasıl belirlendiğini ele aldık. işte tüm detaylar aşağıdaki haberimizde...

Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor?

Benzin veya motorin gibi işlenmiş petrol ürünleri, ham petrolden farklı bir maliyeti olan yakıtlardır. Bu nedenle, fiyatlarını sadece ham petrol (brent) belirlemiyor. Ham petrol ile fiyatlar arasında doğru orantılı bir bağlantı var, ancak fiyatların temel etkeni işlenmiş petrol ürünlerinin piyasa değeri.

Benzin fiyatı düşerken Motorin neden düşmüyor

Türkiye’de akaryakıt fiyatları nereye göre belirleniyor?

Ülkeler, yakınlık avantajından yararlanmak için akaryakıt fiyatlarını kendilerine en yakın büyük serbest piyasalara göre belirler. Türkiye, Akdeniz çanağı adı verilen bölge içinde bulunuyor ve Cenova-Lavera (İtalya) piyasasını referans alıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ham petrol fiyatının değil, rafine edilmiş petrol fiyatının önemli olması.

Benzin fiyatı düşerken Motorin neden düşmüyor (1)

Fiyatlara dolar kurunun etkisi var mı?

Cenova’da belirlenen dolar cinsinden fiyatlar, ham petrolde olduğu gibi, alım yapılan günün Merkez Bankası kuruna göre lira/ton olarak hesaplanıyor. Bu da fiyatlara kurdaki artışın ya da düşüşün direkt yansıması anlamına geliyor.

Benzin fiyatı düşerken Motorin neden düşmüyor (3)

Ham petrol fiyatları düşse bile bu fiyatlara yansımayabilir mi?

Cenova’da belirlenen dolar cinsinden fiyatlar, ham petrolde olduğu gibi, alım yapılan günün Merkez Bankası kuruna göre lira/ton olarak hesaplanıyor. Bu da fiyatlara kurdaki artışın ya da düşüşün direkt yansıması anlamına geliyor.

Benzin fiyatı düşerken Motorin neden düşmüyor (4)

Fiyatları etkileyen başka bir faktör var mı?

Akaryakıt fiyatları nasıl belirlenir? Bir ton işlenmiş akaryakıtın gümrükten çıkış bedeli lira cinsinden hesaplanır. Sonra bu bedele EPDK payı ve ÖTV ilave edilir. Bu fiyata Rafineri Satış Fiyatı adı verilir. Daha sonra bu fiyat litre cinsine çevrilir ve KDV, dağıtım maliyeti ve bayii kâr payı eklenerek tüketiciye sunulur.

Kaynak: Haber- Hatice Zeybek