Doldurma açık parfüm markaları neler? Doldurma açık parfüm markaları neler?

Vatandaşlar, 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanma kabininde telefonla kullandıkları oyların fotoğrafını çekmenin cezasını araştırıyor. Peki, 2024 Yerel seçimler oy kullanırken fotoğraf çekmenin cezası nedir? Kaç para cezası var? Oy geçersiz mi sayılıyor? Sosyal medyadan kullandığı oyu paylaşma cezası nedir? İşte detaylar...

2024 Yerel seçimler oy kullanırken fotoğraf çekmenin cezası nedir?

Oy kullanma Kabininde fotoğraf çekmek Yüksek Seçim Kurulu genelgeleri ve 298 sayılı Seçim Kanunu’na göre yasaklanmıştır. Fotoğraf çeken şahıslar yaklandıkları takdirde 300 TL'ye kadar idari para cezası aldıkları gibi, kullandıkları oylarda geçersiz sayılabilmektedir.

Oy kullanırken fotoğraf çekmek neden yasak?

Oy pusulasının fotoğrafını çekip paylaşmak seçmenin oy kullanma özgürlüğünü ve gizliliğini tehlikeye atıyor. Bu nedenle YSK oy kullanırken fotoğraf ve görüntü kaydı almayı yasaklamıştır.

YKS seçimlerde kabine cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici cihazlarla girmeyi yasaklamıştır. Bu tür cihazlar oy vermeden önce sandık görevlileri tarafından alınmalı oy verme işlemi tamamlandıktan sonra geri verilmelidir. 

Tüm bu kontroller oy kullanma gizliliği içindir. Tek parti döneminde açık oy gizli sayım ile seçimler yapılıyordu. Çok partili sisteme geçilmesiyle birlikte ise gizli oy açık sayım şeklinde Türkiye'de seçimler yapılmaktadır.

Sosyal medyadan kullandığı oyu paylaşma cezası nedir?

31 Mart Yerel seçimlerde kabinde kulladnığı oyu Facebook,İnstagram, Youtube, Tiktok gibi sosyal medya platformlarında paylaşmanın cezası vardır. Vatnadaşlar, Kullandığım oyu Facebook'ta paylaştım cezası nedir? Kullandığım oyu İnstagram'da paylaştım cezası nedir? Kullandığım oyu Yotube'da paylaştım cezası nedir? Kullandığım oyu Tiktok'ta paylaştım cezası nedir? gibi soruların cevabını arıyor. 

Oy kullanma kabininde kullandığı oyun fotoğrafını çekip sosyal medya paltformlarında paylşamanın cezası 300 TL'ye kadar maddi cezaya çıkabildiği için, oy kullanma kurallarına uymadığı için idari işlemde başlatılabiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi